5 tünet, ami arra utal, hogy felborult a hormonháztartásod

Bodnár Alexa
Írta: ,
5 tünet, ami arra utal, hogy felborult a hormonháztartásod

A stresszes, túlhajszolt életmód, az egészséges táplálkozás és a sport hiánya, sok cukor fogyasztása, esti aggodalmaskodás – a 21. század problémái, amelyek könnyedén eredményezhetik azt, hogy felborul a hormonháztartásod. Ha ez megtörténik, arra számos olyan tünet utalhat, amelyet sokan megpróbálnak inkább elfogadni, minthogy arra gondoljanak, hogy akár meg is lehet szüntetni őket, életmódváltás, komolyabb esetben pedig egy szakember segítségével. Összeszedtük a leggyakrabban tapasztalható jeleit annak, ha valami gond van a hormonrendszereddel.

Kimerültség

A hormonegyensúly felborulásának ez egyik legfőbb jele az állandó fáradtság, kimerültség, amelynek hátterében a kortizol, azaz a stresszhormon alacsony szintje áll.

Ha a kortizoltermelés nincs rendben, akkor a szerotoninszint is felborul, ezért az állandó fáradtság gyakran szűnni nem akaró depresszióval is párosul.

A pajzsmirigy által termelt hormonok nem megfelelő szintje is okozhatja ezt a problémát, akár az állandó stresszes életmód.

Hangulatingadozás Kép forrása: artful-living.tumblr.com

Ha észrevetted magadon, hogy néha szinte szárnyalsz a boldogságtól, megmagyarázhatatlan okokból, hamarosan pedig rádtör a lehangoltság, azért is a felborult hormonháztartás lehet a felelős.

A szerotonin és az endorfin felel azért, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, viszont ha ezeknek a hormonoknak a szintje alacsony lesz, kevésbé vagyunk képesek pozitívan gondolkodni, kevésbé viseljük el a fájdalmat és a stresszt.

Ennek a hátterében gyakran a pajzsmirigy működése áll, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, ha hosszú távon tapasztalod ezeket a tüneteket.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv