5 trükk, amit az agyad észrevétlenül játszik veled - És sikerrel is jár

Írta: ,

Meglepő, de a tetteid és gondolataid sokszor olyan élményekkel függenek össze, amelyekről sosem gondolnád, hogy ilyen nagy hatással voltak rád. Az agy rendkívül összetett szerv, és még a tudósoknak sem sikerült maximálisan megérteniük a működését; ám most te is közelebb kerülhetsz egy kicsit a megértéshez, ugyanis eláruljuk, milyen trükköket játszik veled az agyad!

1/5 A neved sokat számít

Az, hogy milyen nevet kaptál a szüleidtől, tudat alatt nagyobb hatással van rád, mint hinnéd!

Mivel életed során nagyon sokszor hallod, a benne található betűket tudat alatt te is jobban kezded megkedvelni, mint a többit.

Egy kutatásnak köszönhetően erre pedig bizonyíték is van már.

Amikor a Katrina-hurrikán hatalmas károkat okozott, rengeteg adomány érkezett a károsultaknak, viszont sokkal több K keresztnévvel rendelkező személy küldött segítséget, mint bárki más!

Ha látod magad tükörben, őszintébben viselkedsz Kép forrása: unsplash

2/5 Ha látod magad tükörben, őszintébben viselkedsz

Kutatók vették észre, hogy az emberek sokkal őszintébbek, ha közben látják a saját tükörképüket például a beszélgetőpartnerük háta mögött.

Ezt alátámasztották már a 70-es években is!

Egy felmérés során két csoportot különítettek el egymástól, és egy tesztet kellett kitölteniük 5 perc alatt (erre szándékosan túl rövid időt adtak nekik).

Az egyik csapat egy tükörrel szemben ült, a másik szimplán a falat látta. Közölték velük, hogy a csengő hallatán abba kell hagyniuk az írást, máskülönben csalást követnek el.

Érdekes módon a tükörképes csoportnak mindössze 7 százaléka írt tovább, míg a fallal szemben ülő csoport 71 százaléka folytatta a tesztet a csengő után!

3/5 A kórházi kilátás sokat számít

Nagyon sokat számít, mit látsz a kórházi ablakon kinézve egy kutatás szerint.

Olyan betegeket vizsgáltak, akik epehólyag műtéten estek át: volt, akinek az ablaka a fákra nézett, míg olyan is, aki téglaépületet látott a másik oldalon.

Érdekes módon azok, akik a falat nézték, egy nappal hosszabb ideig tartózkodtak a kórházban, erősebb fájdalmakkal küzdöttek, és hajlamosabbak voltak a depresszióra is.

A természetre nyíló kilátással rendelkező szobákban viszont a betegek gyorsabban gyógyultak, és csak néhányuk szorult erős fájdalomcsillapítóra.

4/5 A telefon elvonja a figyelmet

Könnyű elkalandozni az internet világában, ha tanulni kéne, de a telefonod ott van melletted és megállás nélkül rezeg.

Azonban kutatások szerint nem csak akkor vonja el a figyelmet a mobilod, ha éppen használod!

Egy felmérés során azt tesztelték, hogyan reagálnak a diákok dolgozatírás közben, ha a telefonjuk a zsebükben, táskájukban van, és hogyan, ha egy másik teremben zárják el a készülékeket.

Azok, akiknél nem volt ott a telefonjuk, összességében jobban koncentráltak, és jobb eredményt is értek el!

5/5 Többet költesz bankkártyával, mint készpénzzel

Felmérések alapján az emberek sokkal több pénzt költenek el, ha bankkártyával fizetnek, és nem pedig készpénzzel.

Mivel a kártya esetében nem tudod kézben tartani a számládon lévő összeget, ennek elvesztése sem érződik annyira valóságosnak; így hajlamosabb vagy arra, hogy többet költs, mint ha a tárcádból vennéd elő a pénzt.

Mindig legyen nálad készpénz is, hiszen ennek segítségével megfontoltabban tudsz vásárolni!