5 tipp, hogy kivédd a kullancsokat

Írta: ,

A kullancsok nem csak kellemetlen kis vérszívók, hanem súlyos betegségeket is terjeszthetnek, ezért is fontos, hogy távol tartsd őket. Tippjeinkkel sokat tehetsz azért, hogy biztonságosabb legyen a nyári kirándulás vagy a piknik!

Ne hagyj támadási felületet! Kép forrása: desvre.tumblr.com

1/5 Ne hagyj támadási felületet!

Az első és legfontosabb lépés, hogy ne hagyj a kullancsnak támadási felületet.

Ha tudod, hogy erdőben fogsz sétálni, ahol a levelek hozzád érhetnek – ezeknek a fonákján várnak áldozataikra a kullancsok – viselj könnyű, de zárt ruhákat, húzd a nadrágszáradat a zoknidba, és tűrd a felsődet a nadrágodba.

Lehet, hogy nem ez a legszexibb kirándulószett, de nem is divatbemutatóra indulsz, hanem a jó levegőt szeretnéd élvezni, azt pedig így teheted meg a legbiztonságosabban!

Használd a kullancsriasztókat, és használd őket egész nap Kép forrása: h-o-r-n-g-r-y.tumblr.com

2/5 Használd a kullancsriasztókat, és használd őket egész nap

A kullancsok elleni legbiztosabb védekezést a patikákban kapható spray-k és krémek jelentik, amikkel elsősorban azokat a területeket érdemes bekenni, ahol a kullancs a ruhád alá mászhat, de ne maradjon ki a hajas fejbőr és a testhajlatok befújása sem.

Fontos, hogy ezek a spray-k sem jelentenek egész napos védelmet!

Használat előtt alaposan olvasd el a mellékelt útmutatót, és ha szükséges, 3-4 óránként ismételd meg a kullancsirtó használatát.

A vitamin nem árt, de nem is feltétlenül használ

3/5 A vitamin nem árt, de nem is feltétlenül használ

A szájon át szedhető vitaminokkal és tablettákkal, például a B6-vitaminnal meglepően sokan védekeznek a kullancsok ellen, nem árt azonban tudni, hogy ezek hatékonyságát tudományos vizsgálatok eddig nem támasztották alá, inkább csak népi megfigyelésen alapul a használatuk.

Ártani biztosan nem ártanak, de ha valóban kullancsokkal szennyezett területekre mész, akkor érdemes más megelőző módszert is bevetni, a különösen veszélyeztetettek esetében – például a gyerekek, akik egész testfelületükkel közelebb vannak a bokros, bozótos talajhoz – ennél mindenképpen többre lesz szükség a kullancsok távol tartásához.

4/5 Ultrahangos kullancsriasztó

Szintén patikában szerezhető be az ultrahangos kullancsriasztó, ami vegyszermentes alternatívája lehet a kullancsok távol tartásának. Akár a ruhádra, övedre is csatolhatod, de például a házi kedvencek esetében is védelmet nyújthat, ha a nyakörve csatolod a kis készüléket.

Kiegészítő védelmet is jelenthet a kullancsriasztó nyakörv mellé, de ha szoktatok a kutyával kirándulni, akkor mindenképpen konzultálj az állatorvosotokkal is, hiszen négylábú kedvenced fokozottan van kitéve a kullancsok által terjesztett fertőzések kockázatának.

Ha megtörtént a baj

5/5 Ha megtörtént a baj

Ha kullancsot találsz, akkor sem kell pánikba esni: a legfontosabb, hogy minél előbb eltávolítsd az állatot. Ehhez érdemes patikákban használható csipeszt használni. Minél gyorsabb vagy, annál kisebb a fertőzés veszélye.

Fontos, hogy használd a megfelelő szerszámot, ne nyomogasd, szorongasd, tekergesd a kullancsot, és ne is kenj rá semmit – lehet, hogy ettől ugyan magától is kimászik, de visszaöklendezheti a már kiszívott vért, ezzel együtt pedig a nyálat is, amin keresztül a fertőzések terjednek.

Ha eltávolítás után a kullancscsípés helye bepirosodik, az még mindig nem feltétlenül jelenti a fertőzést, de a biztonság kedvéért ilyenkor érdemes megmutatni a dolgot egy orvosnak is!