5 tipp, hogy idén végre tényleg leszokj a dohányzásról

Írta: ,

Hányszor próbáltad eddig letenni a cigarettát? Akár most állsz neki először, akár már sokadjára, most valóban végleg megszabadulhatsz a káros szenvedélytől, ha megfogadod a tanácsainkat.

Csökkentsd fokozatosan a mennyiséget!

1/5 Csökkentsd fokozatosan a mennyiséget!

Ha egyik napról a másikra próbálsz leszokni, azzal a szervezetedből durva ellenreakciókat válthatsz ki.

A nikotinfüggőség biokémiai szinten hat a testedre, tehát előfordulhat, hogy megadásra kényszerít – hiába példás az eltökéltséged.

A megoldás, hogy a számodra megfelelő mértékben csökkentsd a naponta elszívott cigaretták számát. Valaki rögtön képes a felezésre, míg másoknak muszáj szálanként haladniuk, hogy biztos eredményt érjenek el.

Nem hajt a tatár! Inkább sikerüljön leszoknod egy teljes esztendő alatt, mintsem hogy nagy nehezen kibírd három napig cigi nélkül, aztán pedig ugyanott folytasd, ahol abbahagytad.

Tapasztald ki, milyen tempót érzel ideálisnak!

Jutalmazd meg magad!

2/5 Jutalmazd meg magad!

A dohányzásról való leszokás hatalmas cél, ami mellé más jutalom talán nem is kell a visszakapott egészségnél.

Az addig vezető út azonban nem könnyű, tehát jól jöhet némi plusz motiváció, ami átlendít a mélypontokon.

Simán kitűzheted például, hogy ha sikerül X szál alá csökkenteni a napi cigifogyasztásod, jár valami extra jutalom.

Ez lehet masszázs, új ruhanemű, kence, könyv – vagy bármi olyasmi, aminek az élvezete nem ejt másik csapdába, illetve nem kelt benned bűntudatot.

Étellel vagy itallal nem a legjobb ötlet megsimogatni a lelkedet, hiszen fennáll az újabb függőség veszélye.

Még akkor is, ha váltig állítod, hogy egy tábla csoki vagy egy pohár bor nem a világ vége…

Ne fogyókúrázz!

3/5 Ne fogyókúrázz!

Rendkívül fontos, hogy a leszokási időszakban ne rój egyéb lemondással járó terhet a testedre és a lelkedre, mert hamar visszaüthet!

Egy ilyen célnak a megvalósítása is dicséretes kitartást igényel, tehát nincs helye a „mindent vagy semmit” elvnek.

Amit az alakodért és a leszokási folyamat elősegítéséért egyszerre tehetsz, a zöldségek és gyümölcsök rágcsálása az étkezések között.

A zsírszegény tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonafélék pedig hozzájárulnak, hogy kellemes és egészséges teltségérzet legyen a hasadban.

Egyél akár naponta öt-hat alkalommal, mert az éhségérzet fokozza a rágyújtás iránti vágyat!

Amiatt pedig ne aggódj, hogy a nikotin feladása súlygyarapodással járna: ilyen automatizmus nincs a szervezetben – tehát nincs mitől tartanod, ha nem eszel többet, és nem mozogsz kevesebbet.

Oldd a stresszt!

4/5 Oldd a stresszt!

A rágyújtás egyik leggyakoribb oka a feszültséglevezés iránti vágy. A dohányzás rítusáról sokan állítják, hogy megnyugtatja őket.

Valójában viszont ez nem a bűzrudacskák kiváltsága, hanem magáé a tényé, hogy megszokott mozdulatsorral jár az elszívásuk.

Próbáld meg másik szertartásra cserélni a cigizést, például teafőzésre!

Az komótosabb, nagyobb odafigyelést igényel, ráadásul a produktum is kellemesen ellazít – ahelyett, hogy kátránnyal töltené meg a tüdődet.

A tudatos stresszkezelési technikák, úgymint a jóga, a meditáció vagy a relaxáció is rengeteget segíthetnek. Persze, a megfelelő alvásmennyiségre és –minőségre is figyelj!

Ne add fel!

5/5 Ne add fel!

A leszokási folyamat során becsúszhatnak kisebb-nagyobb visszaesések.

Ezeket azonban ne teljes kudarcként könyveld el – hiszen attól még, hogy ma rágyújtottál egy vagy akár több szál cigire, nem muszáj holnap is megtenned!

Minden egyes alkalom külön-külön döntést jelent, tehát a jövőben attól még betarthatod az ígéretedet, hogy éppen most nem ment.

Sőt, akár egy héttel ki is tolhatod a következő leszokási ciklus kezdetét, ha úgy érzed, szükséged van egy kis cigiszünetre.

A legfontosabb, hogy lassan, de biztosan kimássz a függőség fogságából, és szabad legyél végre!