5 tipp, hogy a rohanó életvitel mellett is fitt maradj

Írta: ,

Mindig rohansz? El vagy havazva a munkában/tanulásban? Soha nincs időd semmire, de mégis szeretnél egészségesen élni és fitt lenni? Lehetetlennek hangzik, de egy kis extra energiaráfordítással sikerülhet – mutatjuk, hogyan! 

Kezdjük az evéssel! Kép forrása: litehousefoods.com

1/5 Kezdjük az evéssel!

A legegyszerűbb módszer az, ha majdnem egy hétre előre elkészíted magadnak az ebédedet és a vacsorádat is.

Ez mondjuk egy átlagos vasárnap estét biztosan elvesz, sőt, akár az egész napod is rámehet, ha igazán finomakat akarsz csinálni, de megéri, hiszen a nagy rohanásban csak fel kell majd melegíteni őket.

Ha nassolós típus vagy, édességet is bekészíthetsz előre: zabsütitegészséges muffint vagy házilag gyártott energiaszeleteket.

Ne felejts el szénhidrátot enni! Kép forrása: buzzfeed.com

2/5 Ne felejts el szénhidrátot enni!

A szénhidrát segíti a testedet és az agyadat is abban, hogy megfelelően működjön.

Éber és energikus leszel tőle, és ha összetett szénhidrátot viszel be (teljes kiőrlésű ételeken keresztül), akkor egy-­egy adag jó sokáig biztosítja a megfelelő energiát a tested számára.

Sok diétázó fél a szénhidrátoktól, pedig enélkül sem az edzésre, sem a mindennapi életre nem lesz elég energiája, akárhány kávét iszik is.

Apropó kávé! A koffeindús nedűt szorítsd napi egy adagra, különben még fáradtabbnak érezheted magad, mint amilyen amúgy lennél.

Porciózd ki a vízadagodat! Kép forrása: fitgirlsdiary.com

3/5 Porciózd ki a vízadagodat!

Lehet, hogy hülyén hangzik, de egy kaotikus napon minden hiányzik, csak az nem, hogy még a folyadékpótlásra is figyelni kelljen.

Érdemes ezért egy olyan üveget magaddal vinned, amin bejelölöd, hogy mennyit kell meginnod óránként –­ így ha látod, hogy el vagy maradva, gyorsan pótolhatod.

Az is jó megoldás, ha letöltesz a telefonodra egy olyan alkalmazást, ami bizonyos időközönként csipog, ha innod kell ­– persze nem akkor, ha olyan helyen dolgozol, ahol zavaró a csipogás.

Aludj! Kép forrása: tumblr, becomingroux

4/5 Aludj!

Tudom-tudom, ez a vizsgaidőszakban elég lehetetlennek tűnik, de hidd el, ez az egyik legfontosabb része az egészséges életmódnak.

Próbáld meg úgy szervezni a napodat, hogy bármi történjen, legalább hét órát tudj nyugodtan aludni.

Lefekvés előtt ne mobilozz (egy friss kutatás szerint kevésbé tudsz koncentrálni tőle másnap), és ne nyomkodd a laptopodat!

Húzz ki mindent, tedd el az elektromos kütyüket a közeledből, és változtasd át a hálószobádat zen templommá.

A kulcsszó: HIIT Kép forrása: fitbodybuzz.com

5/5 A kulcsszó: HIIT

Azaz High Intensity Intervall Training, ami az elfoglalt emberek mentsvára lehet.

A módszer lényege, hogy rövid idő alatt nagyobb intenzitású edzést végzel –­ ez amellett, hogy időbarát, sokkal hatásosabb is, mint a hosszú, elnyújtott edzések.

A Youtube­-on rengeteg hasznos programot találsz, Kayla Itsines gyakorlatait például meleg szívvel ajánlom.

A HIIT előnye az is, hogy nem csak akkor égetsz kalóriát, amikor csinálod, hanem még jóval utána is –­ ráadásul az anyagcserédet is felpörgeti! Otthon is végezheted, így még arra sem kell időt szakítanod, hogy az edzőteremig elmássz.