5 testi tünete annak, hogy túl sokat stresszelsz

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 testi tünete annak, hogy túl sokat stresszelsz

Hiába tűnik lelki nyavalyának a stressz, valójában a sejtfolyamatok szintjén avatkozik be a szervezeted működésébe. Befolyásolja többek között az érzékelésedet és az anyagcserédet, amelynek következtében a következő jellemző panaszok jelentkezhetnek.

Hajhullás

Frizurád állapota elképesztően jól megmutatja, hogy mi zajlik az idegrendszeredben.

Biztosan hallottad már, hogy nagyobb trauma hatására akár órák alatt bekövetkezhet a látható őszülés, vagy a következő fésülködésnél feltűnik, hogy szinte egész tincsek hullottak ki.


Vágás után gyorsabban nő? 6 súlyos tévhit a hajaddal kapcsolatban


A magasra szökő stresszhormon-szint ugyanis gyulladást idéz elő a szervezetben, ami többféle módon is károsítja a szöveteket. Akadályozza például a fejbőr vérellátását, befolyásolva ezáltal a tápanyagok áramlását, illetve a pigmentek termelődését is.

Jó hír, hogy a feszültség csak nyugvó fázisba „kapcsolja” a hajhagymákat, tehát az egyensúly helyrebillenésével ismét dús fürtöknek örülhetsz majd.

Az orvosi kivizsgálás azonban mindenképpen indokolt, ha hajhullást tapasztalsz – tekintettel a számtalan lehetséges okra.

Töredezett körmök

A kezed is többféleképpen árulkodik az egészségedről, mint hinnéd.

Körmeid nemcsak a tápanyaghiányt teszik közhírré – hiszen tudod, milyen hamar meglátszik rajtuk, ha túl kevés B-vitamint vagy cinket viszel be a szervezetedbe –, hanem azt is, hogy esetleg túlcsordul benned a feszültség.

A stresszfolyamatok sajnos negatívan hatnak az anyagcserére, ami azt jelenti, hogy hiába táplálkozol egészségesen, a létfontosságú anyagok csak részben szívódnak fel.

Arról nem is beszélve, hogy a stressz olyan kényszercselekvést válthat ki, mely mechanikai károsodással teszi tönkre a tökéletes manikűrt: ide tartozik például a körömrágás vagy valamilyen tárgy állandó piszkálása is.

Ha tehát gond van a körmöddel, a megfelelő vitamin- és ásványanyag-pótlás mellett a nyugalmadra is ügyelj!