5 szokás, amivel 10 évvel tovább élhetsz

Írta: ,

A hosszú élet titkát sokan keresték már, de talán a Harvard Egyetem kutatóira mégis érdemes hallgatni. Ők ugyanis azt állítják, hogy az alábbi szokások felvételével a nők átlagosan 14, a férfiak pedig 12 évvel hosszabbíthatják meg az életüket.

Nagyon nem mindegy, mit eszel Kép forrása: unsplash

1/6 Nagyon nem mindegy, mit eszel

Nem tűnik hatalmas találmánynak, de a Harvard kutatói szerint tényleg minden a táplálkozásnál kezdődik, és csodaszerek ide vagy oda, a kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag, cukorban szegény étrend a hosszú élet kulcsa lehet.

Segíthet megakadályozni a szív- és koszorúérbetegségeket, de még bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét is csökkenti, így tényleg érdemes megnézni, hogy mi kerül a tányérodra.

A rostbevitel mellett érdemes arra is figyelni, hogy idény zöldségeket és gyümölcsöket egyél, ezekben van a legtöbb vitamin.

Sportolj, mert egy tested van! Kép forrása: unsplash

2/6 Sportolj, mert egy tested van!

Míg az élsport nem feltétlenül kedvez hosszú távon az egészségnek, a rendszeres testmozgás mindenképpen a hosszú élet egyik titka, és akkor sem kell lemondani róla, ha a mozgás már nehézséget jelent, vagy valaki ízületi panaszoktól szenved.

Heti három alkalommal akkor is érdemes valamilyen aktív tevékenységet végezni, ami – ha valaki nincs jó formában – lehet az ízületeket kímélő úszás vagy jóga, illetve akár egy könnyű séta is.

A lényeg, hogy ismerd a saját határaidat, ne siettesd a fejlődést, de ne is ülj otthon azt várva, hogy egyszer csak jobban fogod érezni magadat.

Tartsd meg a normál testsúlyod! Kép forrása: unsplash

3/6 Tartsd meg a normál testsúlyod!

Az első és a második szabály betartásával akár automatikusan is együtt járhatna az ideális testsúly, de sajnos ez nem feltétlenül van így.

Bizonyos anyagcsere-betegségek vagy pajzsmirigy problémák egyaránt okozhatnak elhízást vagy alultápláltságot is rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étkezés mellett is.

Ezeknek nem csak az alapbetegség kezelése miatt érdemes utánajárni, hanem azért is, mert a súlyod alapvetően meghatározhatja, hogy milyen ütemben „használódik el” a tested és hogy mennyire viselnek meg akár egyszerűbb betegségek, fertőzések.

Csak kivételes alkalmakkor igyál alkoholt (ha igényled) Kép forrása: unsplash

4/6 Csak kivételes alkalmakkor igyál alkoholt (ha igényled)

Gyakran beszélünk arról, hogy egy-egy pohár jó minőségű vörösbor még jót is tesz a szívnek, de ez csak valóban jó minőség, és tényleg csak egy-egy pohár esetében igaz.

A kutatók szerint még csak arra sincs szükség, hogy teljes egészében lemondj az alkoholról – bár értelemszerűen azzal teszed magadnak a legjobbat – már az is elegendő, ha csak kivételes alkalmakkor iszol, akkor is csak jó minőségű alkoholt, és természetesen soha nem a lerészegedésig.

A megfelelő folyadékpótlás pedig ilyenkor különösen fontos, hogy a tested könnyebben végezze el a méregtelenítést.

Ne dohányozz! Kép forrása: unsplash

5/6 Ne dohányozz!

Lehet, hogy sokszor hallottad már, de ez azért van, mert tényleg igaz: a dohányzás extrém módon megrövidíti a várható élettartamot, friss becslések szerint akár mínusz 10 évet is jelenthet.

Minél korábban kezd valaki dohányozni, annál negatívabb lesz a rossz szokás hatása is: egy 2012-es japán vizsgálat szerint az 1920 előtt született férfiak élete mindössze pár évvel volt rövidebb a dohányzás miatt, mert ők jellemzően egy későbbi életkorban szoktak rá a cigarettára.

Az 1920 és 1945 között született, 20 éves kor előtt dohányossá váló generáció esetében azonban az egész életükben nemdohányzókhoz képest duplájára emelkedett a halálozási ráta – azaz nem érdemes a bagózó, mégis jó egészségnek örvendő nagypapából kiindulni, egyrészt, mert valószínűleg később gyújtott rá először, másrészt, mert lehet, hogy 90 évig élt, de ez nem jelenti azt, hogy cigi nélkül ne élt volna 96-ig.

Sosem késő a váltás Kép forrása: unsplash

6/6 Sosem késő a váltás

Természetesen minél korábban váltasz az egészséges életmódra, annál jobb esélyekkel indulsz a betegségekkel, egészségügyi problémákkal szemben, de a tanulmány szerzői szerint sosem késő váltani.

Számításaik szerint egy átlagos 50 éves nő, ha a fentiek egyikét sem követi, még körülbelül 29 életévre számíthat, de ha minden szokást a magáévá tesz, akkor még 43 évre van kilátása.

Ugyanez egy 50 éves férfi esetében plusz 38 várható életévet jelenthet, míg az egészséges szokások nélkül csak 26-ot.