5 szokás, ami csúfot űz a memóriáddal

Sándor Alexandra
Írta: ,

Mindenki szeretne tökéletes emlékezőképességet, amellyel egy pillanat alatt előhívhatja az éppen szükséges információkat, és mélyre áshatja azokat, amelyeket nem óhajt a felszínen tartani. Igen ám, csakhogy az állandó berögződéseid nagyon sokat tehetnek a makulátlan agyműködés ellen…

 

Igénytelen táplálkozás

Ha mindig beéred a sarki gyorsétterem vagy pizzéria kínálatával, sajnos akár már rövid idő alatt is árthatsz vele a memóriádnak.

Az ausztrál University of New South Wales szakértői patkányokon kimutatták, hogy a zsírban és cukorban gazdag étrend az agy hippkampusz régiójának gyulladásához vezet.

Ez a terület felel a szóbeli és a térbeli emlékezetért – utóbbi azt a készséget jelenti, amivel például a lakóhelyed utcának elrendezésére emlékszel.

Az egészségtelenül táplált egerek egy idő után elfelejtették, hogyan tudnak eligazodni a ketrecükben.

A tudósok gyanítják, hogy a következményként felmerülő elhízás ugyancsak változásokat indít el az agyban, köztük egyéb gyulladásokat is.

Túl sok Facebook

Ha rengeteg időt töltesz a közösségi média oldalak böngészésével, felmerül az aggály, hogy telítődik a rövidtávú memóriád – állítják a stockholmi Royal Institute of Technology munkatársai.

Tanulmányukban bebizonyították, hogy ez a fajta multimediális információáramlás, ami a képi és a szöveges tartalmak egyidejű befogadásával jár, megfosztja az agyat a folyamatok közötti pihenőidőtől.

Márpedig ennek kulcsszerepe volna a bekerült adatok feldolgozásában!

A negatív hatástól úgy menekülhetsz meg, ha rendszeresen hagysz magadnak egy kis internetmentes időt, amikor tudatosan valami másra figyelsz, vagy a telefonoddal együtt teljesen kikapcsolódsz.