5 szokás, ami 10 esztendővel hosszabbítja meg az életed. Kezdd el még ma!

Zabolai Margit
Írta: ,
5 szokás, ami 10 esztendővel hosszabbítja meg az életed. Kezdd el még ma!

Kép forrása: unsplash

A hosszú élet titkát sokan keresték már, de talán a Harvard Egyetem kutatóira mégis érdemes hallgatni. Ők ugyanis azt állítják, hogy az alábbi szokások felvételével a nők átlagosan 14, a férfiak pedig 12 évvel hosszabbíthatják meg az életüket.

Nagyon nem mindegy, mit eszel Kép forrása: unsplash

Nem tűnik hatalmas találmánynak, de a Harvard kutatói szerint tényleg minden a táplálkozásnál kezdődik, és csodaszerek ide vagy oda, a kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag, cukorban szegény étrend a hosszú élet kulcsa lehet.

Segíthet megakadályozni a szív- és koszorúérbetegségeket, de még bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét is csökkenti, így tényleg érdemes megnézni, hogy mi kerül a tányérodra.

A rostbevitel mellett érdemes arra is figyelni, hogy idény zöldségeket és gyümölcsöket egyél, ezekben van a legtöbb vitamin.

Sportolj, mert egy tested van! Kép forrása: unsplash

Míg az élsport nem feltétlenül kedvez hosszú távon az egészségnek, a rendszeres testmozgás mindenképpen a hosszú élet egyik titka, és akkor sem kell lemondani róla, ha a mozgás már nehézséget jelent, vagy valaki ízületi panaszoktól szenved.

Heti három alkalommal akkor is érdemes valamilyen aktív tevékenységet végezni, ami – ha valaki nincs jó formában – lehet az ízületeket kímélő úszás vagy jóga, illetve akár egy könnyű séta is.

A lényeg, hogy ismerd a saját határaidat, ne siettesd a fejlődést, de ne is ülj otthon azt várva, hogy egyszer csak jobban fogod érezni magadat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!