5 ok, ami a gyakori hasmenés hátterében állhat

Póta Szilvia
Írta: ,

A hasmenés egy igazán kellemetlen tünet, amit a legtöbb esetben egy „egyszerű" vírusos vagy bakteriális fertőzés, gyógyszeres kezelés, netán ételmérgezés okoz. A panaszok általában néhány napon belül elmúlnak, előfordulhat azonban, hogy a tünetek hosszabb időn keresztül is fennállnak, és a hasmenés krónikussá válik, megkeserítve ezzel a mindennapi életünket. Íme néhány lehetséges ok, amely ennek hátterében állhat!

Ételintolerancia

A krónikus hasmenés gyakran valamilyen ételintolerancia következtében lép fel. Ilyenkor a szervezet számára problémát jelent bizonyos élelmiszerek megemésztése. Mindez a hasmenésen kívül görcsöket és szeleket eredményezhet nagyjából az étkezés után két órán belül.

A tüneteket általában laktózintolerancia okozza, melynek lényege, hogy a szervezet nem képes lebontani a tejcukrot. Világszerte a felnőtt népesség kb. 75%-a szenved a laktózérzékenység tüneteitől. Az intolerancia intenzitása egyénenként eltérő – míg egyesek gond nélkül el tudnak fogyasztani egy kis mennyiségű tejet a kávéjukhoz, addig másoknál már egy kiskanál joghurt vagy egy szelet sajt is panaszokhoz vezethet. Ha gyakorta szenvedsz ilyen tünetektől, mindenképp keresd fel az orvost, aki ajánlhat neked olyan étrend-kiegészítőket, melyek segítenek megemészteni a tejtermékeket!

A szorongás és a stressz rendkívül erőteljes hatással lehet a szervezet normál fizikai működésére. Így például befolyásolhatja a vérnyomást, a táplálkozási szokásokat, és előidézheti a gyomorfekély kialakulását is.

Természetesen ez alól a bélrendszer sem kivétel, így az állandó szorongás hasmenéssel is társulhat.

A fokozott stressz különböző folyamatokat indít el a szervezetben. A szívverés felgyorsul, a vérnyomás megemelkedik, beindul a „küzdj vagy menekülj” válaszreakció. Ilyenkor a vérellátás megnövekszik a bélrendszer környékén, melynek köszönhetően fokozott tápanyag-felszívódás következik be. A probléma megoldásához elengedhetetlen, hogy megkeresd a szorongás forrását, majd megtaláld a megfelelő megoldási stratégiát rá!