5 népszerű babona a bőrrákról, amit itt az ideje elfelejteni

Zabolai Margit
Írta: ,
5 népszerű babona a bőrrákról, amit itt az ideje elfelejteni

Kép forrása: unsplash

Mi is alig vártuk már a nyarat, és elképesztő módon örülünk a napsütésnek, de azért úgy gondoltuk, hogy mielőtt kirohanunk napozni, szólunk neked is, hogy a napvédelemről semmiképpen se feledkezz meg! És ha már a témánál vagyunk, gondoltuk, eloszlatunk néhány tévhitet is a bőrrákkal kapcsolatban – mert ha ezekről tudsz, és óvatos vagy, akkor biztonságosan is élvezheted a nyarat!

„Én mindig csak barnulok, sosem égek le, nekem nincs mitől tartanom” Kép forrása: unsplash

A bőrgyógyászok szerint az egyik legkárosabb tévhit, hogy azok, akik nem hajlamosak a leégésre, vagy már szépen lebarnulva fekszenek ki a napra, azok a bőrrákkal szemben is védettséget élveznek.

Tény, hogy a fehérebb bőrűek hajlamosabbak a leégésre, és a leégés megnöveli a bőrrák kialakulásának kockázatát, ugyanakkor a bőr melanin tartalma sem jelent automatikus védettséget.

Bőrrák minden bőrtípus esetében kialakulhat, a Centers for Disease Control and Prevention intézet szerint pedig maga a barnulás is a bőr válaszreakciója a károsodásra.

A nap káros sugarai elleni védelemre tehát mindenkinek, bőrszíntől függetlenül szüksége van.

„Aki gyerekkorában lebarnul, az később is védettebb lesz a bőrrákkal szemben” Kép forrása: unsplash

Az igaz, hogy minden gyereknek szüksége van természetes napfényre az egészséges testi és lelki fejlődéshez, az viszont hatalmas tévhit, hogy ha valaki kiskorában sokat van kitéve közvetlen és erős napfénynek, később nehezebben ég le, vagy kap bőrrákot.

A bőrgyógyászok szerint ennek éppen az ellenkezője igaz: a gyerekek érzékeny bőre nem tanul meg „ellenállóbb” lenni a napfénnyel szemben, a korai és túlzott napozás éppen hogy növeli a későbbi bőrrák kialakulásának valószínűségét.

Fókuszban

Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba