5 mondat, amit ne mondj egy depressziós barátnak – Ezekkel nem segítesz rajta

Balatoni Dóra
Írta: ,

Ha depressziós lett az egyik barátod és te még soha nem éltél át hasonlót, akkor nem lehet könnyű megérteni, min megy keresztül. Természetes, hogy megpróbálsz segíteni neki, de lehet, hogy azok a mondatok, amiket ilyenkor mondasz, hatástalanok maradnak. Ez nem a te hibád, vannak olyan helyzetek, amikor a barátok támogatása sem elegendő és szakemberhez kell fordulni. Nézzük, mely mondatok azok, amelyekről talán azt gondolod, hogy hatásosak, mégsem érik el a céljukat!

Ha szeretnél segíteni a depressziós barátodon, első ötleted az lehet, hogy felvázolod neki, hogy nem ő az egyetlen, akinek nehéz időszaka van.

Önmagaddal példálózol, elmondod neki, hogy már te is másztál ki párszor a gödörből. Ez azonban nem célravezető, bármilyen jól is hangzik.

Gondolj csak arra, ha mondjuk a barátodnak eltört volna a lába, meglátogatnád őt a kórházban és arról mesélnél, hogy neked is volt már eltörve a lábad? Ezzel biztosan nem segítesz neki.

Összehasonlítás helyett inkább fejezd ki, mennyire sajnálod, hogy ilyen állapotban látod őt és biztosítsd arról, hogy mindig mindenben mellette állsz.

„Gondolj arra, mi mindened van” Kép forrása: aclotheshorse.co.uk

Sajnos hiába vagyunk milliomosak, van szuper lakásunk vagy álommunkánk, járunk minden nyáron egzotikus helyekre nyaralni, folyton bulizunk és barátunk is sok van, a depresszió szinte bárkit megtalálhat.

Ebben az esetben nem arról van szó, hogy egyszerűen rossz napja van az illetőnek, ez egy hosszabb, keményebb időszak az ő életében.

Éljünk bárhol, legyünk szegények vagy gazdagok, ahogyan a többi betegség, úgy a depresszió sem válogat.