5 mítosz a testeddel kapcsolatban, ami nem is igaz

Írta: ,

Gyermekként még szinte mindent elhittünk, amit a szüleinktől hallottunk – ők pedig nagyon is tudták, hogyan fordítsák ezt az előnyünkre (meg persze a sajátjukra is). „Ha nem eszed meg a répát, sosem tanulsz meg fütyülni”, „Edd meg a kenyér héját is, abban van a vitamin”; és ez csak kettő azok közül a mítoszok közül, amiket valószínűleg te is elhittél. Most lerántjuk a leplet néhányról, amit eddig talán igaznak véltél, pedig valójában csak kitaláció!

Evés után 1 óráig nem szabad vízbe menni Kép forrása: jillkangas.com

1/5 Evés után 1 óráig nem szabad vízbe menni

Már biztosan te is kismilliószor hallottad ezt, de vajon mennyi a valóságalapja? Nos, nagyjából semennyi. Maga a mítosz valószínűleg az 50-es 60-as években kapott szárnyra, amikor a medencéknél és strandoknál sokkal kevesebb életmentő dolgozott, mint mostanában.

A szülők, hogy távol tartsák a gyermekeket a veszélyes helyzetektől, előálltak azzal az ötlettel, hogy evés után bizony egy órát muszáj pihenni, különben begörcsölnek a végtagjaid a vízben. Így nem kellett aggódniuk a gyermekek miatt, és ők is nyugodtan tudtak sziesztázni. Valójában viszont nincs mitől tartanod; bizonyos források szerint ugyanis jut bőven vér a tested minden területére emésztés közben is, ami meggátolja a görcsöket – sőt, néhány híres úszó szándékosan eszik valamit közvetlenül versenyzés előtt, mert ez több energiát biztosít számukra.

Ha lenyeled a rágót, 7 évig a gyomrodban marad Kép forrása: Fashion World Magazine

2/5 Ha lenyeled a rágót, 7 évig a gyomrodban marad

Azt sajnos nehéz megmondani, ez a mítosz honnan is ered, de megnyugodhatsz, mert nincs túl sok valóságalapja.

Számos orvos megerősítette már a tényt, miszerint a rágógumi bizonyos részeit a szervezeted tényleg nem képes megemészteni – de ez nem is jelenti azt, hogy éveken át ott marad a gyomrodban, miután lenyelted.

Valójában ez is egyszerűen átfut a szervezeteden, mindenféle probléma nélkül.

A körmöd és hajad a halálod után is nő Kép forrása: trend2wear.com

3/5 A körmöd és hajad a halálod után is nő

Ahhoz, hogy ez tényleg így legyen, a testünknek továbbra is szüksége lenne olyan tápanyagokra, amelyek a haj- és körömnövekedéshez elengedhetetlenek. 

Ami azt jelenti, hogy az anyagcsere folyamatai aktívak, ergo továbbra is életben lennél.

Az egyetlen ok, ami miatt úgy tűnhet, hogy továbbra is növekedésben van a hajad és a körmöd, az az, hogy a bőr kiszárad és visszahúzódik; ezt az illúziót hagyva maga után.

Az alvajáró személyt tilos felébreszteni Kép forrása: locari.jp

4/5 Az alvajáró személyt tilos felébreszteni

A mítosz szerint semmiképp sem szabad felébreszteni azt az embert, aki épp álmában sétál, mert akár szívrohamot is kaphat tőle.

Nos, valójában ettől nem kell tartanod, ez az állapot ugyanis nem rejt magában ilyen komoly veszélyeket.

Az egyetlen mellékhatása az lehet az ébresztőnek, hogy az adott személy belekerül az „alvási tehetetlenségbe”, amit azt jelenti, hogy nagyjából fél órán keresztül biztosan nem tud ismét álomba szenderülni.

Tüsszentés közben egy pillanatra megáll a szíved

5/5 Tüsszentés közben egy pillanatra megáll a szíved

Biztosan hozzád is eljutott már az az infó, miszerint tüsszentés közben egy kis időre a szíved leáll; majd mintha mi sem történt volna, folytatja tovább a dobogást.

Természetesen ez is csak mítosz – mindegy, milyen hatalmasat tüsszentesz, a szíved semmiképp sem mondja fel a szolgálatot egy másodperc erejéig sem.