Mennyire kamu az 5 másodperces szabály? Te betartod?

Nagy Niki
Írta: ,

Ha leejted azt a finom, meleg, sajtos pizzaszeletet a földre, tényleg búcsút mondhatsz neki, vagy van valami igazságtartalom az öt másodperces szabályban, és ha elég gyorsan felveszed, még simán megeheted? Mennyire kamu az öt másodperces szabály?

Senki nem tudja, honnan jön a sztori Kép forrása: mimithorisson.com

Valószínűleg amerikai eredetű a történet, miszerint ha öt másodpercen belül felkapod a földre esett ételt, annak nem lesz semmi baja, nyugodtan megeheted – öt másodpercen kívül azonban már rámásznak a bacik, és nem ajánlott elfogyasztani. Az öt másodperces szabály már olyan régóta beleivódott az emberek tudatába, hogy gyakorlatilag lehetetlen lenyomozni, honnan jött eredetileg – sőt, több változatban is ismert: van, ahol három másodpercesként emlegetik, és olyan is akad, ahol már tíz másodperc hátrányt is adnak a baciknak.

Egy 2003-as kutatás szerint az amerikai nők 70, a férfiak 56 százaléka ismerte ezt a szabályt, és kiderült, hogy a nők nagyobb valószínűséggel eszik meg a földre ejtett ételt, mint a férfiak.

Egy tudományos kutatás már van róla Kép forrása: thehivemag.com

A témában egyetlen tudományos kutatás jelent meg eddig: 2007-ben a Journal of Applied Microbiology című tudományos folyóiratban a Clemson Egyetem kutatói publikálták azt a tanulmányt, ami az öt másodperces szabály valósságát vizsgálta.

Azt akarták kideríteni, hogy mennyi idő alatt lépnek kapcsolatba a földre ejtett étellel a baktériumok.

Kiderült, hogy valójában semmit nem számít, mennyi ideig van az étel a földön – ugyanannyi baktérium került fél perc és egy óra alatt rá. Az, ami valójában számított, a padló baktériumkoncentrációja volt, azaz, hogy mennyi baci várta epekedve, hogy rámászhasson az ételre.