5 kellemetlen stressztünet, amit vitaminokkal is leküzdhetsz

Sándor Alexandra
Írta: ,

Belegondoltál már, hogy a stressz vajon miért hat az egész szervezetedre? Hát azért, mert gátolja a létfontosságú tápanyagok felszívódását, a sejtjeid tehát gyakorlatilag „éhezni” kezdenek tőle! Ez pedig hamar nyomot hagy rajtad – nemcsak a szépségeden, hanem sajnos az egészségeden is. Eláruljuk, hogy a panaszaid szerint milyen anyagok bevitelére kell különösen odafigyelned.

Berepedt szájsarok

A bosszantó bőrhiba legnagyobb átka, hogy ugyanúgy fáj és húzódik tovább, hiába kened be jó alaposan ajakápolóval.

A titok nyitja, hogy nem kívülről, hanem belülről kell pótolni valamit – mégpedig nem is legfőképp a nedvességet, sokkal inkább a B6-vitamint!

A B-vitaminok egyébként nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez, hiszen kulcsszerepet játszanak az ingerületátvivő anyagok termelődésében, így a stresszhormonok képződésében is.

A stressz gátolja a felszívódásukat, hiányukban viszont még inkább felborul a szerotonin- és dopamin-egyensúly, tehát eleve érzékenyebben reagálsz a feszültségre. Ez a természet egyik legalattomosabb ördögi köre.


Tudatos stresszkezelés: 3 szuper módszer, amivel kiegyensúlyozottabb lehetsz


A B6-vitamint elsősorban csirkehúsból, halból, tojásból, hüvelyesekből, teljes értékű gabonából és zöldségekből pótolhatod.

Pattanások a karon és a combon

Az úgynevezett follikuláris keratózis, tehát a szőrtüszők kemény eltömődéséből adódó bőrprobléma leggyakrabban az E-vitamin hiányára vezethető vissza.

Mivel ezt a tápanyagot rendkívül könnyű pótolni – elvégre a legtöbb egészségesnek tartott konyhai hozzávalóban megtalálható –, főleg a felszívódás során csúszhat hiba a számításba, nem is a bevitelkor.

Az E-vitamin olyan zsírban oldódó antioxidáns, amely kölcsönösen erősíti az omega-3 zsírsavak jótékony hatását, így megakadályozza, hogy a szőrtüszőkben túl sok fehérjealapú sejtecske halmozódjon fel.

Stressz esetén azonban nem tud olyan jól hasznosulni az E-vitamin, ráadásul a gyulladásra való hajlam is fokozódik.