5 jógapóz, ami erősíti a nőiséget

Írta: ,

Köztudott, hogy jógázással számos egészségügyi panasz megelőzhető, illetve kiküszöbölhető, de emellett bizonyos pózok a női oldalt is képesek erősíteni, ami pozitív hatással van az önbizalmunkra, a szexualitásunkra és az érzelmeinkre is. A következőkben Pelsőczy Petra jógaoktató, a DownDog Jógastúdió hálózat alapítója 5 olyan ászanán vezet végig titeket, melyek rendszeres gyakorlásával előcsalogathatjátok a bennetek lakozó istennőt.

Marjari-bitil asana

1/6 Marjari-bitil asana

Ez a gyakorlat pozitív hatással van a női ivarszervekre, ezáltal képes enyhíteni a menstruációs panaszokat. Segít megtartani a hormonháztartás egyensúlyát, és rendszeres gyakorlásával még a klimax tünetei is késleltethetőek! Mindezen jótékony hatások mellett remekül oldja a gerincben lévő feszültségeket, rugalmassá, hajlékonnyá teszi a gerincet, így kiválóan alkalmas hátfájdalmak enyhítésére is.

„A lábaid csipőszélességben, a karjaid vállszélességben legyenek a talajon. Figyelj arra, hogy ne lógjon a fejed, a nyakad a hát folytatása legyen. Kilégzésre a medencétől indítva a mozdulatot, csigolyáról csigolyára haladva domboríts (Marjari), belégzésre a medencétől indítva a mozdulatot, csigolyáról csigolyára haladva homoríts (Bitil). A karok végig maradjanak nyújtva” – magyarázza a gyakorlat helyes kivitelezését Pelsőczy Petra.

Malasana Kép forrása: healthyhints.com.au

2/6 Malasana

Ez az ászana lazít a fejtől a farokcsontig – a hátat, a csípőt és a bokákat egyaránt. Nyújtja a lábfejeket, az Achilles-ínt, és növeli a csípő mobilitását, így az ezen a területen elraktározott feszültségektől is segít megszabadulni. Erősíthető vele a gátizom, amennyiben a pózban kilégzésre befeszítjük, belégzésre pedig elengedjük.

„Csípőszéles terpeszben állj, nyújtott térdekkel dönts előre, és hajolj rá a lábakra. A kezeket imatartásban tartsd a mellkasod előtt, majd lassan kezdd el hajlítani a térdeket, és beengedni a medencéd a lábszárak közé. Ha stabil vagy, a könyökökkel finoman told kifelé a térdeket. Amennyiben a csípőd nagyon feszes és a térdekben fájdalom keletkezik, helyezz egy összehajtogatott takarót a térdek alá. Ha nem ér le a sarkad, az alá is tegyél takarót, hogy stabilabban állj, amíg nem engednek az izmok.”

Garudasana Kép forrása: zentrify.blogspot.hu

3/6 Garudasana

A sas állásnak is nevezett póz kedvezően hat a női és a férfi szervekre, elősegíti a nemi hormonok kiegyensúlyozott termelését. Erősíti a lábszár és a lábfej stabilitását, fejleszti a koncentrációs képességet, és a testi egyensúly mellett szellemi harmóniát is teremt. 

„Állj összezárt lábbal, és a jobb egyensúlyozás érdekében rögzítsd a tekinteted egy fix ponton magad előtt. Emeld fel a karjaidat, hajlítsd be a könyököket, és a bal kart alulról vezetve fond a jobb köré. Tedd össze a két tenyeret. Helyezd át a testsúlyodat a bal lábra, és kissé hajlítsd be a térded. Elölről fond a jobb lábadat a bal köré. Dőlj előre és érintsd meg a bal könyökkel a jobb térdet. Törekedj arra, hogy a hátad végig egyenes maradjon. Normál légzés mellett lazíts egy ideig ebben a testhelyzetben, majd térj vissza kiindulóhelyzetbe, és ismételd meg a gyakorlatot a másik oldalra.”

Dhanurasana Kép forrása: yogachallenge.com

4/6 Dhanurasana

A gyakorlat a szekréciós mirigyekre, különösen a nemi mirigyekre hat erősen, serkentőleg. Kioltja a szexuális gyengülés tüneteit, mely a klimax velejárója, és segít, hogy a testi-lelki fiatalságot minél tovább megőrizzük. Mivel az összes szakrális csakrára ható ászana jótékony hatással van a kreativitásra, így ennél a póznál sincs ez másként: ha úgy érzed, elakadtál, akár a párkapcsolatodban, akár munkáddal kapcsolatosan, úgy minden nap gyakorold ezt az ászanát, és a pozitív hatások nem maradnak el.

„Hason fekvésben hajlítsd be a térdeid, kétoldalt nyúlj hátra és fogd meg a bokáidat. Belégzéssel emeld ki magad és homoríts. Addig maradj ebben a testtartásban, ameddig jól esik. Lassan lélegezz, összpontosíts a medencetájékra” – javasolja Petra.

Utkata konasana Kép forrása: yogajournal.com

5/6 Utkata konasana

Az istennő póznak is nevezett ászana nem csak az izmokat veszi célba, de az elmét is próbára teszi. Feszesíti a belső combizmokat és a feneket, valamint segít felkészíteni a medencét a szülésre. A szanszkrit neve (Utkata Konászana) háromszoros szóösszetétel, melynek fordítása: Utkata – erős, vad; Kona – szög; Ászana – tartás. A „szög” itt a lábak helyzetére utal, de a kartartásnak is vannak variációi ebben a pózban. Ne tévesszen meg senkit az elnevezés: ez az ászana nem csak a nők kiváltsága, férfiak is gyakorolhatják! Amellett, hogy a lábakat erősítjük vele, gyakorlása az egész test számára jót tesz!

„Állj széles terpeszben, majd egyenes háttal, lassan engedd le a medencéd úgy, hogy a combjaid párhuzamosak legyenek a talajjal. A kezed lehet imatartásban vagy a térdeken pihentetve, tenyerekkel felfelé. Maradj benne a pózban, ameddig jól esik.”

Ha vezetett órán próbálnád ki a pózokat

6/6 Ha vezetett órán próbálnád ki a pózokat

Amennyiben kedvet kaptál a jógázáshoz, vagy otthon már gyakorlod egy ideje, de kipróbálnál egy vezetett órát is, látogass el a DownDog Jógastúdió 5 termének egyikébe! :)

DD Oktogon

1063 Budapest VI. kerület, Eötvös utca 26./C 17-es kapucsengő

DD Margit krt.

1027 Budapest II. kerület, Margit Krt. 60. Fe. 9.

DD Szép utca

1053 Budapest V. kerület, Szép utca 4.

DD Buda

1114 Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 23.

DD Blaha

1073 Budapest VII. kerület, Szövetség utca 9.