5 jele annak, hogy nem a megfelelő alternatív terapeutát választottad

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 jele annak, hogy nem a megfelelő alternatív terapeutát választottad

Csodapirulák, újra felfedezett gyógynövények, tudati orvoslás és energiagyógyászat… a csapból is alternatív terápiás lehetőségek folynak. Biztatunk, hogy a hagyományos orvosi kezelés mellett nyugodtan próbáld ki, amelyik megtetszik – ugyanakkor járj nyitott szemmel, és figyelj fel a következő buktatókra, hogy minél biztosabb legyen a gyógyulás jelentette siker!

Szidja vagy lebecsüli a többi módszert

Rengetegféle alternatív terápiás lehetőség létezik.

A rendkívül széles paletta miatt talán fölösleges felsorolásba bocsátkozni, de a teljesség igénye nélkül megemlítenénk az akupunktúrát, a csontkovácsolást, a homeopátiát, a reflexológiát, a gyógynövényterápiát, az energiagyógyászat különféle ágazatait – például a reikit vagy a pránanadit –, a tudati módszereket (úgymint az agykontrollt vagy a meditáció irányított formáit), a szellemgyógyászatot, satöbbi.

Közös bennük, hogy holisztikus szemléletűek, tehát kerek egészként tekintenek az emberre: a beteg, tüneteket produkáló testrész vagy szerv ennek csupán egy része, a hangsúlynak az egyensúly helyreállítására kell tevődnie.

Úgy kell ezekre tekinteni, mint különböző utakra, melyek ugyanarra a hegyre visznek fel. Aki nem ismeri el, hogy embertől és helyzettől függ, kinek mi válik be, sajnos nincs tisztában az egésznek az alapkoncepciójával.

Kérkedik a sikereivel

A holisztikus gyógyításban elért siker több tényezőn múlik.

Egyfelől nem kizárt, hogy hagyományos orvosi kezelés mellett történik – sőt, igazából így volna ideális –, márpedig ilyenkor nem lehet kijelenteni, hogy az eredmények bizonyos százaléka egyik vagy másik megközelítés számlájára írható.

Másrészt a páciens együttműködése és tudati munkája is szükséges az előrelépéshez.

Nem véletlenül mondta Kőmíves Kelemen a balladában, hogy „hit nélkül nem lehet”: ezt bizonyítja a placebó-hatás fogalma a klasszikus orvoslásban, illetve erről szól azoknak a „csodás” gyógyulása, akikről a dokik már lemondtak, de valamilyen alternatív módszer segítségével mégis sikerült helyrehozni a szervezetükben bekövetkezett károkat.

A siker tehát ezen a területen sohasem a terapeuta egyéni eredménye: ő egyfajta segítőként szerepel az egyenletben.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!