5 jel, hogy túl sok alkoholt fogyasztasz!

Póta Szilvia
Írta: ,

Szinte mindenkivel előfordul, hogy időnként megiszik egy-egy pohár vörösbort a vacsora mellé, vagy, hogy a szombatesti bulizás közepette kiengedi a fáradt gőzt néhány pohár koktél kíséretében. Önmagában alkoholt fogyasztani még nem bűn. A probléma leggyakrabban akkor kezdődik, amikor az italozás rendszeressé válik, az esti sörözés pedig rituálévá, és az alkohollal próbáljuk oldani a stresszt illetve a szorongást. De honnan tudhatjuk, hogy túlzásba esünk, és mikor kell alkoholproblémára gyanakodnunk?

Nem tudsz mértéket tartani

Veled is gyakran előfordul, hogy az esti összejövetel előtt megfogadod, nem iszol többet két-három italnál, ám mielőtt észbe kapnál, máris négy pohárnál tartasz? Ez sajnos egyike lehet azoknak a korai jeleknek, melyek alkoholproblémákra utalhatnak.

Ahogyan a cukorbetegség és a szívbetegség, úgy az alkoholizmus is fokozatosan, szinte észrevétlenül alakul ki, súlyos károkat okozva ezzel szervezetünkben. Éppen ezért fontos, hogy átértékeld a szokásaidat, és határt szabj az hétvégi tivornyáknak!

Ha szeretnéd visszaszorítani mindennapjaid során az alkoholfogyasztást, a legjobb, amit tehetsz, ha rendszeresen feljegyzed egy naplóba, hogy mennyit iszol, és milyen helyzetek, illetve személyek váltják ki nálad az alkohol utáni vágyat. Így sokkal könnyebben tudod majd tartani a saját magadnak tett ígéretedet!

 

Szóvá teszik a szeretteid

Ha a családod, vagy a barátok szóvá teszik, hogy túl sokat iszol, azt érdemes jelnek venned és visszafognod az alkoholfogyasztást! Az első lépés az, hogy felismerd, többet iszol, mint kellene!

Jelölj ki egy mennyiségi határt még azelőtt, hogy elindulnátok a buliba, majd avasd be az egyik barátodat is ebbe a tervedbe!

Sokkal könnyebb lesz úgy nemet mondanod a következő italra, hogy van valaki, akinek beszámolással tartozol. Soha ne vedd bóknak, ha valaki megjegyzi, hogy „milyen jól bírod az alkoholt”. Ez utóbbi ugyanis nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy rendszeresen, vagy gyakran iszol.

Mindez leginkább azért veszélyes, mert hosszú távon alkoholtoleranciához vezethet, azaz egyre nagyobb adagokkal lehet csak ugyanazt a hatást elérni.