5 jel, hogy cukorfüggő vagy – és 3 tipp, amivel leküzdheted!

Írta: ,

Belegondoltál már abba, vajon miért kívánjuk annyira a cukros ételeket? Észrevetted, milyen nehéz is őket – akár csak pár napra – kiiktatni az étrendedből? Egy felmérés szerint a cukor és a mesterséges édesítőszerek ugyanolyan neurológiai hatásokkal rendelkeznek, mint a drogok; sokan pedig ennek függőjévé válnak, tudtukon kívül!

Több édességet eszel, mint szerettél volna

1/8 Több édességet eszel, mint szerettél volna

Felbontasz egy tábla csokit azzal a céllal, hogy maximum 1-2 kockát eszel meg belőle.

Néhány perccel később kedvet kapsz még egy falathoz. Aztán még egyhez. Na jó, még egy utolsóhoz. Hoppá, ez elfogyott?!

Ha nehezen bírod távol tartani magad az édességtől, az akár a függőség legelső jele is lehet!

Erősen kívánod az összetett szénhidrátokat Kép forrása: therecipecritic.com

2/8 Erősen kívánod az összetett szénhidrátokat

Elsőre talán kicsit furcsának tűnik, de rengeteg cukorfüggő ember ismerte be, hogy gyakran kívánják a szénhidrátokban gazdag életeket: például a kenyeret, a tésztát vagy a krumplit.

Hogy mi lehet ennek az oka?

Miután a szervezeted megemésztette ezeket, a tested átalakítja őket egyszerű szénhidráttá (ez a cukor), ami gyorsan csillapítja az édesség iránti vágyakozást.

Mindig édességekkel jutalmazod magad

3/8 Mindig édességekkel jutalmazod magad

Tegyük fel, hogy nemrég fogyasztottál el egy kiadós ebédet, és a lelked mélyén tudod, hogy nem a legjobb ötlet kikérni azt a desszertet, amivel egyébként már percek óta szemezel.

Aztán elkezdesz gondolkodni azon, hogy az utóbbi időben mennyit dolgoztál, és milyen fárasztó volt ez, így hát megérdemled azt a szelet sütit.

Csak most az egyszer – hajtogatod magadban, miközben tudod, hogy legközelebb is ugyanez lesz a vége.

Sosem tudod kihagyni az étrendedből

4/8 Sosem tudod kihagyni az étrendedből

Sokszor megfordult már a fejedben, hogy egy ideig nem eszel semmi cukrosat – a barátaid is csináltak már ilyet, és nálad is régóta tervben van, de valahogy sosem sikerült egy-két napnál hosszabb ideig betartanod.

Lehet, hogy csak szimplán nem kötelezted el magad eléggé az elképzelés mellett, de az is előfordulhat, hogy a tested nem bír elszakadni az állandó cukorbeviteltől.

Minden étkezés után kívánod az édességet

5/8 Minden étkezés után kívánod az édességet

Megetted az ebédedet/vacsorádat, és teljesen jóllakottnak érzed magad.

Aztán hirtelen kedvet kapsz valami édességhez, úgyhogy megeszel egy csokit. Nem csak aznap, hanem minden nap – elvégre mi rossz sülhet ki ebből?

Nos, valójában a gyakori cukorbevitel nagy szerepet játszik az elhízásban, a magas vérnyomás és a fejfájás, de még a depresszió kialakulásában is; különösen, ha minden nap sokat eszel belőle.

Szabadulj meg tőle!

6/8 Szabadulj meg tőle!

Ha a fenti pontok többségében magadra ismertél, akkor nagy valószínűséggel te is cukorfüggő vagy; de szerencsére több módszerrel is le tudod küzdeni a problémát.

Az első lépés mindig az, hogy észrevedd magadon a jeleket, és rájöjj, hogy ideje tenned ellene valamit.

Ha ezzel tisztában vagy, a második lépcsőfokot is könnyebben tudod megmászni.

Vízzel és gyümölccsel a cukor ellen

7/8 Vízzel és gyümölccsel a cukor ellen

Mielőtt bevásárolsz, olvasd el, milyen összetevőkből állnak a termékek. A cukrot rengeteg különböző néven említhetik meg a címkék, így sokszor nem is biztos, hogy tudod, mennyi édesítőszer van az ételekben.

Szintén jó ötlet, ha legközelebb, amikor édességre vágysz, megiszol egy pohár vizet, sokszor ugyanis a dehidratáció miatt érezheted úgy, hogy cukrot szeretnél enni.

Ha pedig semmiképp sem bírod ki nélküle, egyél inkább egy banánt, almát, vagy narancsot – de azért figyelj arra, hogy ezeket se vidd túlzásba.

Alacsony magnéziumszint

8/8 Alacsony magnéziumszint

Kifejezetten a csokoládét kívánod?

Felmérések szerint az is lehet, hogy a szervezeted ilyenkor azt próbálja meg jelezni feléd, hogy nagyon alacsony a magnéziumszinted.

Legközelebb próbálj meg csoki helyett mogyorót, vagy hüvelyes zöldségeket enni, és még az is lehet, hogy elmúlik a cukor iránti éhséged.