5 jel, hogy a szorongás teljesen átvette az uralmat az életed felett

Szirák Viki
Írta: ,

Ha szorongással küzdesz, pontosan tudod, hogy az életed teljesen átalakulhat a betegség hatására. Míg számodra bizonyos dolgok logikusnak tűnnek, addig a kívülállók csak furcsán néznek rád: ilyen például az is, ha egy apróság miatt képes vagy teljesen kiborulni. Noha az esetek többségében azt gondolod, ura vagy a szorongásnak, sokszor váratlanul uralkodhat el rajtad minden rossz gondolat és érzés. Az alábbi 5 jel arra utal, hogy már teljesen átvette az irányítást feletted ez a mentális betegség.

Az elkerülés az egyik legnagyobb jele annak, hogy a szorongás egyre nagyobb mértéket ölt az életedben. Rettegsz a vitáktól, konfliktusoktól, ezért inkább mindenre rábólintasz, mert tudod, hogy egy ilyen helyzetben valószínűleg földbe gyökerezne a lábad, és egyetlen épkézláb megoldás sem jutna eszedbe. Míg mások gond nélkül kiállnak magukért, neked ez sokkal nehezebben megy.

De az elkerülés akár a társasági eseményeknél is felütheti fejét. A szorongás miatt elkezded lemondani a programokat, mert például egy céges buli a komfortzónádon kívül esik. Félsz attól, hogy senki sem beszélget majd veled, hogy valami nevetséges mondattal megalázod magad, és bénának könyvelnek el téged. Egy idő után már az is megerőltető számodra, hogy megnézd a céges e-maileket, mert félsz megtudni, milyen problémával kell legközelebb megküzdened. És aztán eljön az a pont, amikor még abba a kávézóba sem mersz elmenni, ahol az exeddel gyakran jártál, mert az emlékek is riasztóak számodra.

Néha a stressz és az aggodalom serkentően hat ránk, motivál, és a hatására olyat teszünk, amit szükséghelyzeten kívül egyébként biztosan nem csinálnánk. Időnként muszáj aggódnunk, hogy előrébb jussunk.

De a szorongásnak van egy nagyon rossz mellékhatása: az, hogy idővel mindenen stresszelni kezdesz, ez pedig elhomályosítja a látásmódodat. A legrosszabb, hogy az aggodalom folyamatosan táplálja önmagát, így az idő múlásával nem hogy kevesebbet izgulnál, de sokkal jobban idegeskedsz.

Kikészít, hogy a pasid néhány napja furcsán válaszol az üzeneteidre, és meggyőződéseddé válik, hogy már nem szeret téged. Tegnap a főnököd leszidott valamiért, és most biztos vagy benne, hogy utál téged. Akár a futótűz, úgy terjed tovább az aggodalom, mígnem azon kapod magad, hogy gyomorideggel kelsz és fekszel, ráadásul teljesen elfáradtál lelkileg.