5 hétköznapi tünet, ami a sclerosis előjele lehet

Írta: ,

A sclerosis multiplex egy krónikus autoimmun betegség, vagyis olyan állapot, amikor a szervezet idegenként azonosítja a saját anyagait. A betegség a központi idegrendszert, az agyat és a gerincvelőt érinti, ezért akár rokkantsághoz is vezethet.

1/6 Kik a veszélyeztetettek?

A sclerosis multiplex gyakorlatilag bárki térinthet, de a betegek között kétszer annyi a nő, mint a férfi, és a legtöbben az első tüneteket 20 és 40 éves koruk között észlelik. A sclerosisnak vannak enyhébb és súlyosabb változatai, az egyéntől függ, hogy végül milyen mértékben érinti a betegség. Megfelelő orvosi kezeléssel a tünetek csökkenthetőek.

Mivel a betegség az idegeket károsítja, fontos, hogy minél előbb felismerjék, és amennyire lehet, lassítsák a folyamatot. Éppen ezért fontos ismerni a sclerosist megelőző tüneteket, és idejében orvoshoz fordulni velük. Az alábbiak, ugyan nyilván nem minden esetben, de akár ezt a betegséget is jelezhetik.

Izomfáradtság Kép forrása: ishmel/depositphotos.com

2/6 Izomfáradtság

Az SM kezdeti fázisában lévő betegeknek körülbelül 80%-a tapasztal váratlan, vagy indokolatlan izomgyengeséget, fáradtságot, elsősorban a lábban.

A krónikus gyengeséghez bizsergés vagy zsibbadás is társulhat.

A tünetek jellemzően hirtelen jelentkeznek, és hetekig tarthatnak, mielőtt javulni kezdenének.

3/6 Látásproblémák

Ha a látásod romlik, annak természetesen számos oka lehet, akár csak az is, hogy túl sok időt töltesz a monitor előtt. Ugyanakkor, bizonyos esetekben, a sclerosis multiplex is látásromlást okozhat, mivel a betegség gyulladást okoz a látóidegben.

Ha a látásod időnként homályossá válik, vagy akár átmeneti kettős látást tapasztalsz, mindenképpen beszélj az orvosoddal, hogy a végére járjatok a problémának.

4/6 Izomgörcsök

Egy egyszerű magnéziumhiány tünetei is lehetnek (amit egyébként szintén nem érdemes fél vállról venni!), de a National MS Society szerint a sclerosisban szenvedő betegek 55%-a tapasztal valamikor a betegség során erős izomfájdalmat vagy görcsöket a lábában.

Ez a tünet egyébként a sclerosisos betegek körében a nőknél gyakrabban fordul elő, mint a férfiak esetében.

5/6 Hólyagproblémák

Ha egy nő azt tapasztalja, hogy egyre sűrűbben, és egyre sietősebben kell a mosdóba mennie, vagy hogy alig tud elég gyorsan odaérni, azt sokszor a korára, vagy akár a gyermekszülés utáni regenerálódásra fogja.

Pedig bizonyos esetekben ez a sclerosis tünete is lehet, mivel a betegség gyakori vizelési ingert, vagy inkontinenciát is okozhat.

Ezeket a tüneteket egyébként sem érdemes megtartanod magadnak, mindenképpen keresd fel az orvosod: ha nem is az SM áll a probléma hátterében, akkor is fontos, hogy segítsen neked megoldást találni.

6/6 Memória gondok

Mivel neurológiai betegségről van szó, a kognitív problémák is gyakran tünetei lehetnek a kórnak.

A sclerosis tünetei lehetnek többek között, ha megfeledkezel dolgokról, nehezen maradsz szervezett, vagy úgy érzed, hogy rövidebb ideig tudsz egy dologra pontosítani, mint azt korábban tetted.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kognitív problémák a sclerosisos betegek mindössze 5-10%-át érintik olyan mértékben, hogy az a mindennapi életükre is hatással legyen.