5 figyelmeztető jel, hogy nem vagy egészséges

Írta: ,

Úgy gondolod, majd’ kicsattansz az egészségtől, csak olykor van egy icipici bajod? Az alábbi tünetek arra figyelmeztetnek, hogy nagyobb gondot kell fordítanod az életmódodra, különben hamarosan baj lehet belőle…

Rosszul alszol

1/5 Rosszul alszol

Ha egyszerűen képtelen vagy kialudni magadat, és a megfelelő időráfordítás ellenére is úgy ébredsz, hogy a legkevésbé sem töltődtél fel, akkor bizony felborult az egyensúly a szervezetedben.

A kortizol nevű stresszhormon szinte éjszaka elvileg természetes módon csökken, ami lehetővé teszi a pihenéshez szükséges ellazult állapotot.

Amennyiben viszont ez a mérséklődés nem megy végbe, az ágyban is feszült maradsz.

Jellemzően arról az állapotról van szó, amikor fáradtan fekszel a takaró alatt, mégis képtelen vagy elaludni, szóval elkezded a lehetséges okokat keresni.

Sajnos ez már hosszú távon is gyengíti a napközbeni koncentrációs képességet és az immunrendszert, tehát jobb, ha nekiállsz tudatosan relaxálni!

Túlsúlyt cipelsz alma alkattal

2/5 Túlsúlyt cipelsz alma alkattal

Kutatások bizonyítják, hogy deréktájon már néhány pluszkiló is nagymértékű egészségügyi kockázatot jelent.

A „zsigeri zsírnak” is hívott súlytöbblet sajnos nemcsak kívülről látszik, hanem valósággal fojtogatja a belső szerveidet.

A májra, a szívre és a belekre rótt extra terhelés pedig jelentősen növeli az úgynevezett metabolikus szindróma kialakulásának veszélyét, amely többek között magas vérnyomásban és koleszterinszintben, továbbá 2-es típusú cukorbetegségben csúcsosodhat ki.

Mivel helyi fogyást garantáló módszer nem létezik, az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás alapelveit betartva tudsz a hasad környékéről fogyni.

Mindig fáradt vagy

3/5 Mindig fáradt vagy

A tavaszi fáradtság magától értetődik számodra, a nyárit ráfogod a kánikulára, az őszit a lehűlésre, a télit pedig a napfény hiányára?

Ha folyton kifogást keresel, miért nem vagy csúcsformában, valószínűleg nem odakint rejlik a probléma oka.

Százféle indok állhat a háttérben – pajzsmirigy-gondtól kezdve a szervezetedet terhelő mérgekig –, ám általánosságban elmondható, hogy többnyire életmódbeli döntések felelnek a közérzetedért.

Próbáld ki, mi történik, ha lemondasz a feldolgozott élelmiszerekről, a cigarettáról, az alkoholról, és elkezdesz rendszeresen mozogni!

Persze, egy általános kivizsgálás semmiképpen sem árt, tehát irány a doki!

Horkolsz

4/5 Horkolsz

Csúnya megfázás vagy súlyos allergia esetén magától értetődő, hogy horkolhatsz egy kis ideig, mivel a gyulladt légutak korlátozott légáramlást tesznek lehetővé.

Ha azonban a párod felhívja a figyelmed, hogy rendszeresen hortyogsz, esetleg te magad veszed észre, mert éjszakánként olykor levegőért kapkodva ébredsz, fennáll nálad az obstruktív alvási apnoé veszélye.

Ez egy olyan betegség, amely a gége enyhe elváltozásával megakadályozza, hogy elegendő friss oxigénhez juss éjszaka.

A probléma hosszú távon roncsolja a sejtjeidet, illetve elképesztő mértékben megterheli a szívedet és a tüdődet. Mindenképpen járj utána, mi okozza a horkolásodat!

Cserepesedik az ajkad

5/5 Cserepesedik az ajkad

Ha az ajkad hajlamos kirepedezni – főleg a szád sarkának környékén –, megeshet hogy eredménytelenül próbálod balzsammal kenegetni.

Ez a tünet B-vitamin hiányra utal, azok között is főleg a B12-ére, mely azt jelzi, hogy nagyobb nálad a vérszegénység veszélye.

Az összefüggés azonban koránt sem olyan ijesztő, mint amennyire annak hangzik, hiszen rendkívül könnyű megoldani.

Bőséges vitaminpótlással, tehát többek között olívaolaj vagy élesztő fogyasztásával, valamint szükség esetén étrend-kiegészítő bevetésével már néhány nap alatt látható és érezhető javulást érhetsz el.

Te is megküzdesz a felsorolt panaszok valamelyikével? Cikkünk hamarosan folytatódik öt újabb gyanús tünettel!