5 étel, ami segít kordában tartani a vércukrodat

Írta: ,

Ha gondjaid vannak a vércukroddal, biztos már most is nagyon odafigyelsz arra, hogy mit eszel. Az alábbi élelmiszerek természetes módon segíthetnek kordában tartani a vércukrodat, ezzel elősegítve egészséged megőrzését. Ne feledd azonban, hogy ha diabéteszed van, a számodra legmegfelelőbb diéta összeállításában mindig a kezelőorvosod tanácsait kell szem előtt tartanod!

Áfonya

1/5 Áfonya

Igazi csodabogyóként tartjuk számon az áfonyát, és egyáltalán nem méltatlan erre a névre.

Amellett, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban, a benne található bioaktív összetevők az inzulinérzékenységet is növelik: ha a szervezet a bevitt szénhidrátok hatására túl sok inzulint termel, az növeli az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az áfonya segíthet, hogy mindent kordában tudj tartani, és elkerüld a cukorbetegséget – természetesen az ésszerű táplálkozás és a rendszeres testmozgás ilyenkor is nélkülözhetetlen.

Olíva olaj

2/5 Olíva olaj

Természetesen nem kell literszámra inni, de ha már olaj, akkor az olíva talán az egyik legjobb választás.

Egyrészt elősegíti az étvágyat csökkentő leptin hormon kiválasztását, így megakadályozhatja, hogy túledd magadat, másrészt telítetlen zsírokban gazdag, így többek között a hasi zsírpárnák kialakulását éppen úgy meg tudja akadályozni, mint ahogyan csökkenti az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét.

Nem véletlen, hogy a mediterrán étrendet nem csak élvezetesnek, de követendőnek is tartják sokan.

Cseresznye

3/5 Cseresznye

A cseresznyében rengeteg az anthocyanin, ami egy erős antioxidáns, és akár 50%-kal is képes csökkenteni az inzulintermelést.

Emellett csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is, arról nem is beszélve, hogy a cseresznye erős vízhajtó, így a méregtelenítésben is jó szolgálatot tesz, miközben magas rost tartalma jó hatással van az emésztésre.

Természetesen a cukorbetegeknek a gyümölcsök fogyasztásakor különösen körültekintőnek kell lenniük, de ha az orvosod zöld utat ad a cseresznyének, akkor kiegyensúlyozott étrendbe illesztve számos jótékony hatását élvezheted, illetve segíthet megakadályozni, hogy kialakuljon nálad a cukorbetegség.

Chia mag

4/5 Chia mag

A chia mag nem csak azért jó, mert mennyei reggeli készül belőle: a gluténmentes gabona segít stabilan tartani az inzulinszintet, jó hatással van az emésztésre és az anyagcserére, és a cukorbetegség mellett a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás kialakulását is segít megelőzni.

A magocskák emellett gazdagok rostban, magnéziumban, káliumban, kalciumban és folsavban is, így összességében is sokkal kiegyensúlyozottabbá tesznek, olyan reggeli részei lehetnek, amelyek segítenek, hogy energikusabb legyél és könnyebben viseld a mindennapokkal járó stresszt és a kihívásokat.

5/5 Mangó

Bár az íze mennyeien édes, egy kiegyensúlyozott diéta keretében a mangó akár a vércukorszintet is csökkentheti, legalábbis ezt találta egy Nutrition and Metabolic Insights-ban közölt tanulmány.

A vizsgálat szerint naponta 10 gramm (cukrozatlan) szárított mangó, vagy egy fél friss mangó elfogyasztása segíthet csökkenteni a vércukorszintet a túlsúlyos embereknél.

Ha pedig ez nem lenne elég, a mangó rengeteg C- és A-vitamint, ásványi anyagokat, rostot és folsavat tartalmaz, ráadásul azok is bátran fogyaszthatják, akik a “clean” étrendet követik: egy felmérés szerint ugyanis a mangók 88%-a nem tartalmaz peszticid (növényvédő szerek keveréke) származékot.