5 érv, amiért a szerelem egészségesebbé tesz!

Írta: ,

A szerelem nem csak a hangulatodra van hatással, de egészségedet és szépségedet is pozitív irányba befolyásolhatja. Sőt! Egyes kutatások szerint ez az egyik legjobb természetes gyógyszer, hiszen amellett, hogy csökkenti a vérnyomás, és erősíti az immunrendszert, a bőrnek is jót tesz. Íme néhány érv, ami bizonyítja, hogy párkapcsolatod akár az életedet is meghosszabbíthatja!

Erősebb immunrendszer Kép forrása: stockvault.net

1/5 Erősebb immunrendszer

Ronald Glazer és Jan Kiecolt-Glaser kutatásuk során azt találták, hogy a boldog párkapcsolat élő férfiak és nők ellenállóbbnak mutatkoznak a betegségekkel szemben, mint azok, akik egyedülállók, vagy problémás a szerelmi életük – írja a Woman’s Day.  Más tanulmányok szintén arra következtetésre jutottak, hogy a szerelmesek ritkábban tesznek látogatást az orvosi rendelőben.

A Wilkes University egy tanulmányban megállapította, hogy a rendszeres szexuális együttlét növeli az IgA nevű antitest jelenlétét a szervezetben, mely jelentős szerepet játszik a betegségek elleni harcban. Mindemellett csók és érintés hatására oxitocin szabadul fel a szervezetünkben, mely így csökkenti a stressz hormonok szintjét a testedben, és erősíti az immunrendszert.

Formában tart Kép forrása: fmjoya933.fm

2/5 Formában tart

Kiderült, hogy azok a párok, akik együtt edzenek, sokkal több sikert könyvelhetnek el a testformálás terén, mint azok, akik egyedül sportolnak.

Azok ugyanis, akik egyedül edzenek, gyakran rövid időn belül feladják, míg azok, akik párjukkal vágnak neki az életmódváltásnak, nem csak kitartóbbnak bizonyulnak, de keményebben is dolgoznak.

Emellett a szerelem bizonyos esetekben akár a feles kilóktól is megszabadíthat. Amikor szerelmesek vagyunk a szervezetünk adrenalint termel, amely akár természetes étvágycsökkentőként is funkcionálhat.

Védi a szívedet Kép forrása: rocknrollbride.com

3/5 Védi a szívedet

Meglepő, de igaz, a szerelem akár a szívünknek is védelmet nyújthat. A Pittsburghi Egyetem kutatása szerint azok, akik boldog párkapcsolatban élnek, ritkábban szenvednek a stressz káros hatásaitól, melynek köszönhetően ellenállóbbnak mutatkoznak a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. – írja a Your Tango. Egy másik tanulmányból az derül ki, hogy a boldog házasélet fontos szerepet játszik a mellkasi fájdalmak tekintetében.  Azok a nős férfiak, akik szeretve érezték magukat, 50 százalékkal kevesebb anginát tapasztaltak, annak ellenére is, hogy olyan szívbetegségre hajlamosító betegségektől szenvedtek, mint a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség. Egy 2007-es tanulmány szerint a boldog házasság akár a magas vérnyomásra is gyógyírt jelenthet. De ez nem kizárólag a szerelmi kapcsolatokra igaz, a szoros barátság ugyanezt a hatást érheti el.

Csökkenti a fájdalmat Kép forrása: ssheart.com

4/5 Csökkenti a fájdalmat

Egy nemrégiben készült tanulmányból kiderül, azzal, hogy megfogod a párod kezét, akár a fájdalmat is minimálisra csökkentheted. Tudósok úgy vélik, hogy egy intenzív új szerelem során keletkező érzések ugyanazon az agyterületen fejtik ki hatásukat, ahol a fájdalomkontroll is található.

Ezek az intenzív érzelmek felülírhatják a fizikai fájdalmat. A megélt érzelmek hatására ugyanúgy aktiválódik a jutalomközpont az agyban, mint a drogok, illetve az opioid hatóanyagú fájdalomcsillapítók esetében.

Elűzi a stresszt Kép forrása: fashiongonerogue.com

5/5 Elűzi a stresszt

Bár maga a szex rendkívül hatékony lehet a stressz enyhítésére, nem ez az egyetlen módszer, ha a fizikai kontaktus segítségével szeretnéd megőrizni mentális egészségedet. Az ölelkezés, az összebújás, és az érintés mind nagyszerű eszköz lehet, ha szeretnél jobb hangulatba kerülni, esetleg ellazulni.

A Fox News szerint az Észak-Karolinai Egyetemen megállapították, hogy amikor a párok megölelik egymást, nő a szervezetükben a stressz csökkentéséért felelős oxitocin szintje. Egy másik kutatásban élettársakat vizsgáltak. Azoknál a pároknál, akiket különválasztottak négytől hét napos időtartamra, magasabb kortizol szintet mértek. Emellett megfigyelték, hogy alvásminőségük is jelentősen romlott a külön töltött idő alatt.