5 életmód-változtatás, amivel csökkentheted a demencia kockázatát

Sándor Alexandra
Írta: ,
5 életmód-változtatás, amivel csökkentheted a demencia kockázatát

A demencia idegrendszeri okokból bekövetkező időskori szellemi leépülést jelent, aminek a megelőzését akár már huszonéves fejjel is elkezdheted. A mediterrán étrend követése, a rendszeres kocogás vagy egy tartalmas hobbi mind segíthetnek benne, hogy nagymamakorodban is vágjon az eszed!

A kezedben a kulcs

Minden ötödik ember azt hiszi: semmit sem tud tenni azért, hogy időskorban is megőrizze a mentális képességeit.

Ez óriási tévedés, hiszen szakértői becslések alapján a demens esetek harmada kivédhető volna az egészséges életmódra vonatkozó általános irányelvek betartásával, illetve az elhízás és a cukorbetegség elkerülésével.

A Cambridge Egyetem munkatársai augusztusban hozták nyilvánosságra, hogy eredményeik szerint már heti egyetlen órányi testmozgás is felére csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.

A brit Alzheimer Társaság ennek apropójából tette közzé azt az öt egyszerű lépést, amivel biztosíthatod, hogy majd szellemileg is fitt idős hölgy legyél.

#1: Testmozgás

Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a rendszeres edzés a legtöbb, amit megtehetsz a mentális képességeid megőrzéséért.

A szakértők egyelőre nem biztosak benne, mitől ilyen erős az összefüggés, de feltételezéseik alapján annak köszönhető a dolog, hogy a sport segít a megfelelő határértékek között tartani a vérnyomást, a koleszterinszintet és a súlyt.

A legjobb az egészben, hogy ehhez nem is muszáj fitneszlédinek lenned: heti ötször félóra séta már szuper hatással van a testedre.

Persze, legalább 150 perc közepes intenzitású mozgás lenne az igazi, de ne legyél magaddal szigorú, ha még csak most kóstolsz bele!

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!