5 egészségtipp, amit a télapónak is meg kellene fogadnia

Sándor Alexandra
Írta: ,

Már a legkisebbek is tisztában vannak vele, hogy a télapó felel a karácsonyi ajándékok kiosztásáért az angolszász területeken. Noha tagadhatatlanul aranyos a rénszarvasos-kéményes történet, egészségügyi szempontból olyan aggályok merülnek fel, hogy nem csodálkoznánk rajta, ha kiderülne: csak a piros ruha állandó, mert az embert gyakran cserélni kell benne…

Okosan cipelni a puttonyt

A legendás méretű puttony a mozgás-szervrendszerrel foglalkozó szakemberek rémálma, hiszen azt jelképezi, hogy cipekedéssel milyen hamar károsodást lehet előidézni a gerincben és az ízületekben.

Már a kisiskolásoknak is megtanítják, hogy sosem szabad a testsúly több mint 10%-ának megfelelő pakkot hordozni, ám ez felnőtt korra egyszerűen elfelejtődik.

Veled is biztosan megtörtént már, hogy vállfájásig pakoltad a táskád.

Az aszimmetrikusan elosztott, rossz helyre összpontosuló plusz súly ráadásul a rándulás és a ficam kockázatát is növeli, hiszen a mozgás során muszáj vele manőverezni.

Próbáld meg tényleg csak a legszükségesebb holmikat magadnál tartani, és figyelj a táskádba kerülő kozmetikumok kiszerelésére is!

Leadni a túlsúlyt

Noha karcsú télapót elképzelni sem tudunk, nem árt belegondolni, hogy a kedves, piros figura az amerikai felnőtt férfiak ékes példája, akiknél sokkoló 70% a túlsúlyosak és az elhízottak aránya.

A súlyfelesleg növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a stroke, bizonyos rákfajták, illetve a porckopás kialakulásának kockázatát.

Különösen a derék környékén felhalmozódott zsigeri zsír veszélyes, mert akár inzulin-rezisztenciát, metabolikus szindrómát és más összetett kórképeket is előidézhet.

Egészséges módszerrel történő fogyással szerencsére könnyedén csökkenthető a veszély.

Ehhez pedig nem megfelelő étrend az éjszakára kint hagyott tej és sütemény…