5 egészségtipp, amit a télapónak is meg kellene fogadnia

Írta: ,

Már a legkisebbek is tisztában vannak vele, hogy a télapó felel a karácsonyi ajándékok kiosztásáért az angolszász területeken. Noha tagadhatatlanul aranyos a rénszarvasos-kéményes történet, egészségügyi szempontból olyan aggályok merülnek fel, hogy nem csodálkoznánk rajta, ha kiderülne: csak a piros ruha állandó, mert az embert gyakran cserélni kell benne…

Okosan cipelni a puttonyt

1/5 Okosan cipelni a puttonyt

A legendás méretű puttony a mozgás-szervrendszerrel foglalkozó szakemberek rémálma, hiszen azt jelképezi, hogy cipekedéssel milyen hamar károsodást lehet előidézni a gerincben és az ízületekben.

Már a kisiskolásoknak is megtanítják, hogy sosem szabad a testsúly több mint 10%-ának megfelelő pakkot hordozni, ám ez felnőtt korra egyszerűen elfelejtődik.

Veled is biztosan megtörtént már, hogy vállfájásig pakoltad a táskád.

Az aszimmetrikusan elosztott, rossz helyre összpontosuló plusz súly ráadásul a rándulás és a ficam kockázatát is növeli, hiszen a mozgás során muszáj vele manőverezni.

Próbáld meg tényleg csak a legszükségesebb holmikat magadnál tartani, és figyelj a táskádba kerülő kozmetikumok kiszerelésére is!

Leadni a túlsúlyt

2/5 Leadni a túlsúlyt

Noha karcsú télapót elképzelni sem tudunk, nem árt belegondolni, hogy a kedves, piros figura az amerikai felnőtt férfiak ékes példája, akiknél sokkoló 70% a túlsúlyosak és az elhízottak aránya.

A súlyfelesleg növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, a stroke, bizonyos rákfajták, illetve a porckopás kialakulásának kockázatát.

Különösen a derék környékén felhalmozódott zsigeri zsír veszélyes, mert akár inzulin-rezisztenciát, metabolikus szindrómát és más összetett kórképeket is előidézhet.

Egészséges módszerrel történő fogyással szerencsére könnyedén csökkenthető a veszély.

Ehhez pedig nem megfelelő étrend az éjszakára kint hagyott tej és sütemény…

Passzivitásra túlterhelés?

3/5 Passzivitásra túlterhelés?

A télapó egész évben nem nagyon csinál semmit, legfeljebb a „jók” és a „rosszak” listájának elkészítését felügyeli, valamint az ajándékgyártás menetét.

Alkatából feltételezhető, hogy ülő életmódot folytat, ráadásul az édességek tengerében valószínűleg pocsékul táplálkozik.

Ehhez képest a szenteste beköszöntekor fogja magát, és körberepüli az egész világot, hogy minden kéménybe leugorva és visszamászva kiossza a meglepetéseket az összes gyereknek.

Ez aztán túlterhelés a javából, ami súlyos sérülésekhez vezethet.

A terapeuták körében jól ismert a „hétvégi harcosok” fogalma, akik csak akkor sportolnak vagy végeznek megerőltető házimunkát, aminek enyhébb esetben borogatás a vége, a kellemetlenebb alternatíva pedig az ügyelet.

Kevesebb tej és sütemény

4/5 Kevesebb tej és sütemény

Említettük már, hogy a télapó étrendje finoman szólva is problémás, hiszen túlzott kalóriabevitel mellett garantált nála a tápanyaghiány.

A bajt tetézi, hogy az átvirrasztott szenteste megnöveli a ghrelin nevű éhséghormon szintjét a szervezetben, a jóllakottságot jelző leptinét pedig csökkenti.

Ez azt jelenti, hogy a fehér szakállú mindent meg fog enni, ami csak a keze ügyébe kerül – több ezer liter tejet gurít majd le a soktonnányi sütemény mellé.

Nálad ugyan nem valószínű ilyen mértékű zabálás, de azért legyél résen, mert földi halandóként is lecsúszhat három napi kalóriamennyiség egy-egy karácsonyi napon, amikor nem figyelsz a tápértékekre…

Kell a napfény!

5/5 Kell a napfény!

Mivel a télapó kizárólag napnyugta után lát munkához, fennáll nála a D-vitamin hiány kockázata.

Ez sajnos az éjszakai műszakban tevékenykedőkre is igaz, akik általában nappal alszanak.

Már az alkarok negyedórás napoztatása is elegendő lenne ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint vegyél magadhoz, továbbá tejtermékek, tojás és egyes halfajták fogyasztásával étrendi úton is pótolhatod a dolgot.

A lakosság jelentős része mégis hiányt szenved ebből a létfontosságú vegyületből, ami sajnos negatívan hat a hangulatra és az erőnlétre.