5 dolog, amit tudnod kell az epilepsziáról

Nagy Niki
Írta: ,

Mint sok más betegségről, az epilepsziáról is annyi tévhit él a köztudatban, mint égen a csillag. Azt például tudtad, hogy néha észre sem lehet venni, ha valakinek épp rohama van? Most tisztába tesszük az epilepszia körüli kérdéseket, és azt is elmondjuk, hogyan lehet a legtöbbet segíteni annak, aki a környezetünkben ettől a betegségtől szenved.

Mi az az epilepszia? Kép forrása: topinspired.com

Az epilepszia egy krónikus betegség, melynek legfőbb ismertetőjegye, hogy kisebb-nagyobb rohamok törnek rá az emberre – van, hogy olyan aprók, hogy másoknak fel sem tűnnek, és van, amikor remegéssel és megfeszüléssel járó epizódokat okoznak. Valójában az epilepszia nem is egy különálló betegség, hanem olyan betegségek gyűjtőneve, amelyek ezekkel a rohamokkal járnak.

Az epizódok során az agy bizonyos területein fokozott elektromos aktivitás jön létre, amit okozhat külső és belső hatás is. Ha valakire egyszer rátör egy ilyen roham, az még nem feltétlenül epilepszia – a diagnózis feltétele legalább két, minimum 24 órás különbséggel jelentkező, provokálatlan görcsroham. Pontos kiváltó oka sajnos ismeretlen.

Nem minden roham ugyanolyan Kép forrása: bloglovin.com

Bár a köztudatban az él, hogy az epilepsziások rohamai görcsökkel, rázkódással és eszméletvesztéssel járnak, a valóság az, hogy egyáltalán nem minden roham ilyen súlyos.

A legtöbb epilepsziás „szerencsére” csak enyhébb tünetektől szenved, amelyek apróbb fizikai reakciókat idéznek elő, mint például a szájremegést, a céltalan járkálást, a semmibe bámulást vagy olyan kényszeres tevékenységeket, mint a ruhapiszkálás vagy a folyamatos rágás.

Ezek azt jelentik, hogy csak az agy egyik fele érzékel fokozott elektromos aktivitást – a súlyosabb rohamok egyszerre az agy mindkét felét érintik, ezért ilyen ijesztőek.