5 dolog, amit tudnod kell a vastagbéltisztításról

Sándor Alexandra
Írta: ,

A vastagbél tisztítása tabutémából igazi wellness-szolgáltatássá vált az utóbbi időben, hiszen mindenki szeretne megszabadulni a méreganyagoktól, amelyek felhalmozódtak a szervezetében. Íme, a legfontosabb információk, mielőtt belevágnál az étrend-kiegészítős vagy a beöntéses lehetőségbe!

Súlyos mellékhatásai lehetnek

Mivel a vastagbéltisztítást eddig csak bizonyos orvosilag indokolt esetekben alkalmazták, a tudatos életmód részeként nem, egyelőre semmiféle adat nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, mennyire egészséges.

A szakirodalomban azonban már ezzel együtt is sikerült rögzíteni néhány mellékhatást, amelyek közül egyik sem kellemes.

A hashajtókkal, gyógynövényekkel és táplálék-kiegészítőkkel végzett tisztítókúra felveti a kiszáradás veszélyét, amennyiben nem iszol mellettük naponta legalább 2-3 liter folyadékot.

A vízhiány az ásványi sók egyensúlyát is felboríthatja a testedben: a túl kevés nátrium szédüléssel járhat, a káliumszint csökkenése pedig izomgörcsöt és szívritmuszavart eredményezhet.

Bizonyos helyzetekben túl nagy méregtelenítő feladat hárulhat a májra, mely elégtelen működéshez vezet. A beöntéssel járó kolon-hidroterápia némelyeknél görcsöt, émelygést, hányást vagy bélfal-átszakadást okoz.

Kétséges, hogy valóban jó-e

Az American Journal of Gastroenterology egyik 2001-es lapszámában az olvasható, hogy még egyetlen(!) kutatási eredmény sem született arra vonatkozóan, hogy a vastagbéltisztítás valóban eltávolítja a méreganyagokat a tápcsatornából, illetve hozzájárul az általános egészségi állapot javulásához.

Akármilyen meglepő, azóta keveset javult a helyzet: egyedül az adott módszert hirdetők kínálnak különböző kétes forrásból származó tanulmányokat, hogy meggyőzzenek, mennyire hatékony a portékájuk.

Ráadásul elég homályos fogalom az, hogy „méreganyagok” vagy „toxinok” – egy elfogadható kutatási eredménynek részletekbe menően taglalnia kellene, melyik anyag mennyisége hogyan változott a szervezetben.

Tehát még azt sem lehet vizsgálni, hogy pontosan minek kellene hatást gyakorolnia a testre…