5 dolog, amit a háziorvosod szeretne, hogy tudj

Írta: ,

Ha szerencséd van, nagyon udvarias és tapintatos háziorvosod van, aki nem mond rögtön mindent a szemedbe – pedig sokszor jót tenne, ha inkább kíméletlenül őszinte lenne... Ugyanis nem kell minden fejfájás alkalmával az orvoshoz rohangálni, és az egyszerű megfázást is bőven elég otthon kikúrálni!

Ha kettőt köhögsz, ne gyere! Kép forrása: 1924.us

1/5 Ha kettőt köhögsz, ne gyere!

Három okból sem ajánlatos orvoshoz fordulni akkor, ha még nem túl súlyosak a tüneteid.

Az egyik az, hogy legtöbbször valószínűleg teljesen feleslegesen rabolod az igazán beteg páciensek elől az időt, akik lehet, hogy 40 fokos lázzal szédelegnek a rendelőben.

A másik, hogy ha esetleg nem vagy beteg, a rendelőben könnyen összeszedhetsz valami nyavalyát – ha már orvoshoz mész, biztosan nem érzed magad a topon, és az immunrendszered le van gyengülve, így fogékonyabb vagy a különböző vírusokra.

A harmadik pedig az, hogy néhány háziorvos előszeretettel ír fel enyhe problémákra is olyan gyógyszereket, amikre semmi szükséged, és feleslegesen mérgezed majd a testedet velük.

Kúráld ki magad otthon! Kép forrása: foodfanatic.com

2/5 Kúráld ki magad otthon!

Az olyan orvosok, akik tényleg segíteni akarnak rajtad, nem tömnek tele gyógyszerekkel – de ha már elmész hozzájuk, akkor biztosan felírnak valamit a panaszaidra.

Sok háziorvos viszont jobban szeretné, ha előbb megpróbálnád természetes módszerekkel kikúrálni magadat – meleg tea, sok citromlé, gyömbér, alvás és pihenés.

Ha csak a stressz okozza a kimerültséget, ennyitől elmúlik, és nem raboljátok egymás idejét feleslegesen.

Ha szerencséd van, kifogsz egy jó fej háziorvost, olyasvalakit, mint az enyém – mandulagyulladásra is csak akkor ír fel gyógyszert, ha nagyon muszáj, különben azt ajánlja, hogy inkább feküdjem ki, ha tudom.

Ne ferdíts... Kép forrása: huffingtonpost.co.uk

3/5 Ne ferdíts...

Hidd el, a háziorvosod úgyis tudni fogja, ha kocadohányos vagy, hiába mondod azt, amikor meghallgatja a tüdődet, hogy soha nem szívtál el egy szál cigarettát sem.

Ha szeretnél meggyógyulni, érdemes mindent bevallani az orvosnak, akkor is, ha egyébként ciki, és rosszalló pillantásokat fogsz kapni érte.

Ha nem mondasz el mindent, vagy elferdíted a valóságot, akár félre is kezelhet, aminek sokkal súlyosabb következményei lesznek, mint annak, hogy bevallasz valamit, amit szégyellsz.

Az egészséged nem játék – ne tedd kockára!

Szedd be a gyógyszereidet! Kép forrása: weheartit.com

4/5 Szedd be a gyógyszereidet!

Ugyanúgy, ahogy a tüneteket és az azokat esetleg kiváltó szokásaidat, azt is be kell vallanod, hogy rendszeresen szeded-e a felírt gyógyszert.

Mindenki belefutott már abba, hogy amikor kezdett jobban lenni, nem szedte tovább az orvosságot, aztán csodálkozott, hogy egy hét múlva újra ágynak esett – ilyenkor nem érdemes füllenteni a dokinak, csak mondd el, hogy nem szedted be végig a gyógyszert, és ő tudni fogja, mennyit írjon fel újra.

Az antibiotikumoknál erre különösen vigyázni kell, mert csak akkor fejtik ki teljesen a hatásukat, ha végig szeded őket, különben csak megerősítik a vírusokat a szervezetedben, és legközelebb sokkal nehezebb dolgod lesz, amikor le akarod őket győzni.

Mosakodj! Kép forrása: sokoglam.com

5/5 Mosakodj!

Kínos téma, de mindenképpen érdemes szót ejteni róla: ha orvoshoz mész, zuhanyozz le előtte, és moss fogat is!

Nem nőgyógyászról és nem fogorvosról beszélünk, de sokszor le kell vetkőznöd a vizsgálathoz, és ha a torkod fáj, a szádba is bele fog nézni az orvos – kellemetlen lehet mindkettőtök számára a szituáció, ha nem éppen friss például a leheleted. 

Persze nagyon betegen az embernek jó, ha arra van ereje, hogy elmásszon a rendelőbe, de ha nem túl súlyosak a tüneteid, tiszteld meg azzal az orvost, hogy felfrissíted magad a vizsgálat előtt.