5 dolog, amit a bőrgyógyászod szeretne, hogy tudj

Írta: ,

A szerencsésebbeknek porcelánbőrük és csodás bőrszínük van, a kevésbé szerencséseknek (akik közé én is tartozom) pedig rendszeresen bőrgyógyászhoz kell járniuk, hogy kihozzák a maximumot abból, amit a természet adott nekik. Vannak azonban olyan örök érvényű tanácsok, amiket érdemes megfogadni, mielőtt a rendelőt tárcsáznád – az orvosod meg fogja köszönni!

Nem minden jobb, ami drágább Kép forrása: suburbanmen.com

1/5 Nem minden jobb, ami drágább

Sokan estünk már bele abba a hibába, hogy elhittük: amit aranyáron adnak, az biztosan nagyon hatásos is.

Nem szabad bedőlni a marketingnek – nem minden színes-szagos krém tesz jót, sőt, sok ilyen krém használata kifejezetten rosszat tesz a bőrödnek. Ha már mindent kipróbáltál, mégsem hat semmi, menj vissza a gyökerekhez, azaz a gyógyszertárba: itt olyan kencét fognak neked összerakni, amiben biztosan nincs tartósítószer és allergén anyag, viszont rengeteg természetes vegyület igen.

Ráadásul fillérekért megkaphatod a legdrágább krémek gyógyszertári utánzatait is, amik sokkal hatékonyabbak lehetnek, mint a több tízezres kencék.

Nem pakolhatsz rá mindent a bőrödre Kép forrása: seechee.com

2/5 Nem pakolhatsz rá mindent a bőrödre

Nagy divatja van a természetes bőrápolásnak – a legtermészetesebb megoldás pedig nyilvánvalóan az, ha friss gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb, természet adta anyagokat pakolsz az arcodra.

A bőrgyógyászok azonban arra figyelmeztetnek, hogy nem minden természetes anyag tesz jót a bőrödnek – ott van például a teafaolaj, amelyben ösztrogén található, úgyhogy fiatal fiúknak kifejezetten nem ajánlott.

Ezért jobbak azok a termékek, amelyeket a boltban vagy gyógyszertárban veszel – ezeket letesztelték a forgalomba hozatal előtt, így biztonságosabbak a bőrödre nézve.

Ne mosd meg naponta többször az arcodat! Kép forrása: tumblr

3/5 Ne mosd meg naponta többször az arcodat!

Természetes, hogy a szennyeződésektől minden adandó alkalommal meg akarod szabadítani az arcbőrödet, a napi többszöri arcmosással azonban csak rontasz a dolgon.

Ilyenkor azokat a természetes olajokat is lemosod magadról, amik biztosítják, hogy bőröd egészséges maradjon. Ha ez a védőréteg eltűnik, sokkal több szennyeződés jut majd a pórusaidba, amitől azok eltömődnek, és tiszta pattanás lesz az arcod.

Ha ráadásul minden alkalommal különböző lemosókat is használsz, olyan méregsokkot adsz a bőrödnek, amiből nehezen mászik majd ki. Úgyhogy a legbiztosabb az, ha megmaradsz a reggeli és esti arcmosásnál.

Kevés napvédőt használsz Kép forrása: goldandgray.blogspot.com

4/5 Kevés napvédőt használsz

Azt már régóta sulykolják belénk, hogy a ráncok ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha mindig használunk SPF-et, azaz napvédőt az arcunkra és a nyakunkra.

Éppen ezért sok kencének van olyan változata, amibe már alapvetően beépítik a fényvédőt, és ezt nagy betűkkel reklámozzák is a csomagoláson.

A bőrgyógyászok szerint azonban ezek a fényvédők nem elég hatékonyak, és vajmi keveset segítenek az arcbőrödön.

Sokkal jobban jársz, ha külön arcra való napvédőt kensz magadra, mielőtt bármi mást felvinnél a bőrödre.

Nem kell senkire sem hallgatnod Kép forrása: piccsy.com

5/5 Nem kell senkire sem hallgatnod

Ki mondta, hogy már a húszas éveidben el kell kezdened ráncmegelőző termékeket vásárolni? És ki mondta, hogy nem szabad?

Minden bőr másféle, máshogyan öregszik, és ami a legfontosabb: más ütemben, úgyhogy nem lehet egyértelműen kijelenteni, mi a jó az egyiknek, és mi a jó a másiknak.

Ha úgy érzed, hogy a bőröd elkezdett veszíteni a rugalmasságából, kezdj el a húszas éveidben ránctalanítani, de ha nem érzed, hogy baj lenne, egészen a harmincas éveid közepéig hanyagolhatod a mesterséges anyagokat a bőrödön.

Minden azon múlik, hogy a saját tested milyen, így ne hallgass másra, csak magadra – na meg a bőrgyógyászodra.