5 dolog, ami arra mutat rá, hogy ideje lenne új fogamzásgátlót felíratnod

Írta: ,

A fogamzásgátló tabletta egy sokak által kedvelt és alkalmazott módszer. Tény, hogy valóban az egyik legkényelmesebb lehetősége a nem kívánt terhesség megakadályozásának, de hosszútávon csak akkor váltja be a hozzá fűzött reményeket, ha odafigyelsz a tested jelzéseire, és váltasz, amennyiben szükséges.

Probléma adódik a súlyoddal Kép forrása: archzine.fr

1/5 Probléma adódik a súlyoddal

Természetesen nem szabad sem a hízást, sem a fogyást kizárólag a tablettára fogni, de ha egyértelműen változik a testsúlyod akkor, amikor szeded a gyógyszert, egyértelműen gyanakodhatsz rá.

Akkor is érdemes más tablettát (vagy módszert) választanod, ha képtelen vagy fogyni, vagy éppen izmosodni. A fogamzásgátlóban levő hormonok valóban befolyással bírhatnak a testsúlyodra, még pedig azzal, hogy nehezítik az átalakulást. Nem teszik lehetetlenné, hogy leadj pár kilót, vagy felszedj némi izmot, de a felmérések alapján megnehezítik.

Ezért, ha úgy érzed, erődön felül teljesítesz, mégsem történik semmi, érdemes a fogamzásgátlódra is gondolnod.

2/5 Megcsappan a nemi vágyad

Ez mondhatni elkerülhetetlen akkor, amikor fogamzásgátlót szedsz, de ha nagyon feltűnő a változás, akkor ne is gondolkozz azon, hogy más megoldást kell keresned.

A fogamzásgátló beleavatkozik a szervezet hormonháztartásába, így óhatatlanul megváltoztatja a természetes körforgást.

Mivel gátolja a peteérést, a szervezet nem sarkallja saját magát arra, hogy megtermékenyüljön. Ebből te fizikálisan azt érzékeled, hogy alig-alig kívánkozol ágyba bújni a szerelemeddel, esetleg minden hónapban csak egy-két nap van, amikor ez megesik.

A hónap többi napján előfordulhat, hogy a hátad közepére kívánod a szexet.

Megváltozik a személyiséged Kép forrása: eyespired.nl

3/5 Megváltozik a személyiséged

Furcsa lehet, hogy ezt is a tablettára fogjuk, de ha belegondolsz abba, hogy minden hónapban, a ciklusod során mennyit változik a személyiséged, a hangulatod, már nem is olyan elképzelhetetlen a dolog.

Egyeseknél állandósul a rosszkedv, miután elkezdik szedni a gyógyszert, mások „csupán” ideiglenesen érzik magukat kedvetlennek, és legszívesebben egész nap otthon ülnének.

Akármelyik is legyen igaz rád, ha semmilyen különösebb ok nem áll a levertséged hátterében, de a hangulatváltozást össze tudod kötni a gyógyszered szedésének időpontjával, akkor egész biztos, hogy rossz tablettát választottál.

Rosszul választasz partnert Kép forrása: blog.urbanoutfitters.com

4/5 Rosszul választasz partnert

Ha hiszed, ha nem, még ezt is befolyásolhatja a fogamzásgátló. Emiatt aztán tényleg érdemes csak és kizárólag tartós kapcsolatban választani a tablettát, a keresgélés során nem ajánlatos erre a védekezési módszerre támaszkodni.

Miért?

Kutatással bizonyították, hogy a tablettát szedő nők sokkal gyakrabban választottak maguk mellé olyan férfit, aki genetikailag nagyon hasonlított hozzájuk, míg azok, akik más módon védekeztek, genetikai ellenpárjukat választották ki a sorból.

Ez azt jelenti, hogy akik nem szednek gyógyszert, biológiailag ideálisabb, teljesebb partnert választottak maguknak, akivel nagyobb eséllyel tudnak majd egészséges utódot a világra hozni.

Fizikai tüneteket tapasztalsz Kép forrása: photogrist.com

5/5 Fizikai tüneteket tapasztalsz

Az aktuális kedved természetesen befolyásolja a közérzetedet, de fizikai tüneteket is generálhat az, ha rossz tablettát írtak fel neked.

A leggyakoribb gond, hogy pecsételő vérzés jelentkezik, ami az első egy-két hónapban még normális lehet, de később már nem. Gyakori a fejfájás és a gyengeség is – előbbinek sokszor a megnövekedett ösztrogénszint, utóbbinak pedig a tabletta hatására csökkenő B-vitamin szint lehet az oka.

Mivel a gyógyszerek nem egységesen tartalmaznak hormonokat, nem jelenti azt, hogy fizikai tünetek esetén kizárólag egy másik védekezési módszer lehetne a megoldás, sokszor elég, ha új tablettát próbálsz ki – persze, ha a problémád nem szűnik, vagy a természetesség híve vagy, egy hormonmentes fogamzásgátló nyilván jobb választás számodra.