5 alvási probléma, és ami okozza őket

Kerekes Vivien
Írta: ,

Vettél egy forró fürdőt, kényelmesen megvacsoráztál, befeküdtél az ágyadba, és néhány perc múlva már az igazak álmát aludtad. Hát persze, legalábbis a képzeletedben! A valóságban ugyanis sokszor csak hosszas forgolódás után tudsz elaludni, és még akkor sem biztos, hogy pihentető lesz az éjszakád. Most megtudhatod, mik a leggyakoribb alvási problémák, és milyen meglepő okok állhatnak a háttérben!

Hangos álmok Kép forrása: bohemiandiesel.com

Valószínűleg te is megtapasztaltad már azt, amikor egy ismerősöd az éjszakai csendet beszéddel vagy érthetetlen motyogással törte meg, miközben épp mély álomban volt.

Noha ez a jelenség furcsának tűnhet, az esetek többségében nem állandó és hosszan tartó problémáról van szó.

Szakértők szerint több dolog is okozhatja: rosszullét, alkoholfogyasztás, de kialvatlanság és megnövekedett stressz is állhat a háttérben.

Mozdulatlan állapot Kép forrása: etsy.com

Az emberek többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja az alvási paralízist, és ha te is közéjük tartozol, akkor pontosan tudod, milyen rémisztő ez az érzés.

Ilyenkor az agyad egy része már ébren van, míg a tested a bénulás állapotában ragad – ami ahhoz vezethet, hogy ijesztő alakokat látsz magad körül, és még csak meg sem bírsz mozdulni.

Szerencsére nem veszélyes az egészségedre nézve, de ettől még nem lesz kevésbé rémisztő a helyzet; szakértők szerint a legkönnyebben úgy tudod kiküszöbölni a problémát, ha bevezetsz egy állandó alvási rendet.