4 tévhit a nátha kezelésével kapcsolatban

Írta: ,

A kellemetlen megfázás szinte mindenkit, minden télen megtalál, és azon túl, hogy a tüneteit enyhíted, nem sok mást tehetsz vele, minthogy kivárod, hogy elmúljon. A számtalan népi bölcsesség között azonban akad olyan is, amit jobb, ha nem fogadsz meg, mert csak többet ártasz vele, mint használsz.

1/4 1. tévhit: Tartsd magad melegen, minden áron!

Tény, hogy a jó meleg takaró alatt, a fűtött szobában kiizzadva a betegséget a szervezeted gyorsabban méregtelenít, és hamarabb megszabadulhatsz a kellemetlen tünetektől. Nem kell azonban folyton csatakosnak lenned, zuhanyozz le rendszeresen, ölts tiszta pizsamát, és általában is igyekezz megőrizni a komfortérzetedet.

Emellett pedig nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztesd a szobát! Nem kell persze beállnod a huzatba, de hiába tartod melegen a helyiséget, ha ugyanaz a levegő cirkulál benne, akkor azzal magadnak sem teszel jót.

Ugyanígy fontos, hogy ne halmozd fel magad mellett a használt zsebkendőket sem. A meleg jót tesz, de a tiszta, vírusmentes környezet még jobbat, úgyhogy nem tilos, sőt muszáj rendszeresen kiszellőztetni a szobát!

2. tévhit: Az antibiotikum majd segít!

2/4 2. tévhit: Az antibiotikum majd segít!

A vírus okozta megfázásra az orvos biztosan nem fog antibiotikumot felírni, de ha esetleg van otthon kimaradva egy levéllel, akkor azt se kezd el semmiképpen bekapkodni! Egyrészt azért, mert az antibiotikum nem véletlenül egy vényköteles gyógyszer: csak orvosi felügyelet mellett, orvosi ajánlásra szabad szedni.

Másrészt pedig azért, mert bár az antibiotikum kiváló ellenfele a baktériumoknak, a vírusokkal nem tud mit kezdeni, azokkal a saját szervezetednek kell megbirkóznia.

Az antibiotikummal ezt a folyamatot nem segíted elő, csak az egyébként a gyógyszer szedésével járó mellékhatásokat (például a bélflóra legyengülése) idézed elő, ezzel még jobban megnehezítve a szervezetednek a védekezést. Gyógyszeres úton a megfázással nem sok mindent lehet tenni, de a C-vitamin, és bizonyos gyógynövények, melyek erősítik az immunrendszert, és enyhítik a tüneteket, például a hársfa, a gyömbér vagy a csipkebogyó, természetes segítséget jelenthetnek.

3/4 3. tévhit: Igyál teát, minél forróbban!

Valószínűleg mindannyian hallottuk már a jó tanácsot: idd meg, amilyen melegen csak tudod!

A folyadékpótlás a megfázás ideje alatt valóban kiemelkedően fontos, a meleg tea pedig elősegítheti az izzadást, és ez által a test méregtelenítését, de teljesen fölösleges leforráznod az egyébként is gyulladt, fájó torkot.

A tűzforró tea azon kívül, hogy csak még jobban megvisel az elfogyasztása, semmiféle haszonnal nem jár, nem fogja „kifőzni” a vírusokat a torkodból.

Ha jól esik, idd melegen a teát, de semmiképpen se erőltesd le kellemetlenül forró állapotban a torkodon.

4/4 4. tévhit: Az alkohol fertőtlenít!

Valóban igaz, ha orvosi alkoholról, és mondjuk a bőrfelületről van szó, de a hideg sör vagy a pálinkás öblögetés azért nem egészen ez a kategória. Bármennyire erősen él is ez a tévhit, az alkohol valójában az utolsó, amire a beteg szervezetnek szüksége van.

Lebontása ugyanis megterhelést jelent a testednek, ami már így is éppen eléggé elfoglalt a betegség leküzdésével, nem igényli, hogy további mérgekkel terheld.

Ha már fertőtleníteni akarsz, akkor szopogass el inkább egy mentolos, vagy egy mézes cukorkát, ezzel nem teszel kárt a szervezetedben.