4 tévhit a nátha kezelésével kapcsolatban

Schuster Borka
Írta: ,
4 tévhit a nátha kezelésével kapcsolatban

A kellemetlen megfázás szinte mindenkit, minden télen megtalál, és azon túl, hogy a tüneteit enyhíted, nem sok mást tehetsz vele, minthogy kivárod, hogy elmúljon. A számtalan népi bölcsesség között azonban akad olyan is, amit jobb, ha nem fogadsz meg, mert csak többet ártasz vele, mint használsz.

Tény, hogy a jó meleg takaró alatt, a fűtött szobában kiizzadva a betegséget a szervezeted gyorsabban méregtelenít, és hamarabb megszabadulhatsz a kellemetlen tünetektől. Nem kell azonban folyton csatakosnak lenned, zuhanyozz le rendszeresen, ölts tiszta pizsamát, és általában is igyekezz megőrizni a komfortérzetedet.

Emellett pedig nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztesd a szobát! Nem kell persze beállnod a huzatba, de hiába tartod melegen a helyiséget, ha ugyanaz a levegő cirkulál benne, akkor azzal magadnak sem teszel jót.

Ugyanígy fontos, hogy ne halmozd fel magad mellett a használt zsebkendőket sem. A meleg jót tesz, de a tiszta, vírusmentes környezet még jobbat, úgyhogy nem tilos, sőt muszáj rendszeresen kiszellőztetni a szobát!

2. tévhit: Az antibiotikum majd segít!

A vírus okozta megfázásra az orvos biztosan nem fog antibiotikumot felírni, de ha esetleg van otthon kimaradva egy levéllel, akkor azt se kezd el semmiképpen bekapkodni! Egyrészt azért, mert az antibiotikum nem véletlenül egy vényköteles gyógyszer: csak orvosi felügyelet mellett, orvosi ajánlásra szabad szedni.

Másrészt pedig azért, mert bár az antibiotikum kiváló ellenfele a baktériumoknak, a vírusokkal nem tud mit kezdeni, azokkal a saját szervezetednek kell megbirkóznia.

Az antibiotikummal ezt a folyamatot nem segíted elő, csak az egyébként a gyógyszer szedésével járó mellékhatásokat (például a bélflóra legyengülése) idézed elő, ezzel még jobban megnehezítve a szervezetednek a védekezést. Gyógyszeres úton a megfázással nem sok mindent lehet tenni, de a C-vitamin, és bizonyos gyógynövények, melyek erősítik az immunrendszert, és enyhítik a tüneteket, például a hársfa, a gyömbér vagy a csipkebogyó, természetes segítséget jelenthetnek.