4 praktika, amivel elkerülhető a felfázás

4 praktika, amivel elkerülhető a felfázás

Címlap / Életmód / Egészség / 4 praktika, amivel elkerülhető a felfázás

A felfázás – vagy csúnyábbik nevén hólyaghurut – bizony sok bosszúságot tud okozni; nem csak gyakori és fájdalmas vizelési ingerrel jár, de puffadással és gyakran súlyosabb tünetekkel is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mi nők odafigyeljünk magunkra ezeken a hűvös téli napokon, amikor az immunrendszerünk sincs a topon. Íme, néhány hasznos tipp, amivel te is egyszerűen megelőzheted a felfázást.

Rengeteg vitamin

Amikor az immunrendszer több törődést igényel és a friss, vitaminokban gazdag zöldségeknek és gyümölcsöknek is híján vagyunk, akkor érdemes ezeket a vitaminokat táplálék-kiegészítők formájában pótolni. Ilyen fontos vitamin például a szervezetből folyamatosan kiürülő C-vitamin, amiből a téli időszakban akár napi 1000 mg-ot is érdemes szedni.

Tőzeg áfonyából készült teát – csak a friss, cukrozatlan tőzegáfonya a jó – is érdemes megelőzésként fogyasztani, de számtalan tőzegáfonya és C-vitamin kombinációjú étrend-kiegészítő is kapható a patikákban, ami kúraszerűen alkalmazva segíthet megelőzni a bajt. A tőzegáfonya, nem csak a megelőzésben segíthet, de a hólyaghurut kezelésében is fontos szerepet játszik.

Réteges öltözet

A hólyaghurut kialakulásában nagy szerepe van a hidegnek, ezért érdemes rétegesen öltözködni, mindig figyelj oda, hogy megfelelő, bélelt cipőt viselj, ha kell vegyél plusz talpbetétet a cipődbe. Ha az egészséged a tét nem ciki atlétát, de akár derékmelegítőt is viselni a ruha alatt, hogy a női szerveidet védeni tudd a hideggel szemben.

De nem csak a téli időszakban fenyegethet a felfázás veszélye, a strandon vagy az uszodában is érhetnek meglepetések, ezért fontos, hogy az ilyen helyeken mindig viselj papucsot és a vizes fürdőruhától minél hamarabb szabadulj meg, és minden esetben zuhanyozz és mosakodj meg a fürdőzés után.

Ügyelj a higiéniára!

Sajnos általános tévhit, hogy a felfázás, azaz hólyaghurut csak és kizárólag a hideg miatt alakulhat ki. Ez a kellemetlen tünet együttes ugyanis a hólyag nyálkahártyájának gyulladását jelenti, ami bakteriális úton terjed, akár szexuális úton is, de egy gyomorrontással járó fertőzéses megbetegedés következtében is kialakulhat a betegség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odafigyelj az intim higiéniára és mindig hordj magadnál intim törlőkendőt, hogy akkor is legyen lehetőséged tisztálkodni, ha nem otthon vagy.

A betegség kialakulását úgy is megelőzheted, ha odafigyelsz az intim területek PH egyensúlyára, ezért ha teheted adalékanyagoktól mentes, természetes alapanyagokból készült intim mosakodót válassz. Ezek kicsit drágábbak, mint a drogériákban beszerezhető mosakodók és patikában kapható, de ha belegondolsz, hogy az egészséged a tét, akkor bőven megéri.

Ha már megtörtént a baj

Az enyhébb tünetek még otthon is kezelhetőek különféle gyógynövényes teákkal, ilyen például a medveszőlőlevél tea, ami az egyik leghatásosabb kúra a bacikkal szemben. A teát nem forrázással, hanem úgynevezett hideg áztatással kell elkészíteni, ami azt jelenti, hogy a szárított medveszőlőleveleket legalább egy éjszakára állni kell hagyni egy pohár hideg vízben. A színe és az íze is borzalmas lesz, akár egy boszorkánykotyvalék, de tényleg nagyon hatásos. 

Ha azonban a tüneteid súlyosbodnak és a gyakori, fájdalmas vizelés véres vizelettel is párosul, akkor azonnal fordulj orvoshoz! Az ilyen esetekben ugyanis az egyetlen megoldás a rövidtávú és nagydózisú antibiotikum. Idült hólyaggyulladás esetében, a tünetek akár pár hónap után ismét jelentkezhetnek. Tehát, ha beszedted az antibiotikumot az még sajnos nem garancia semmire. Ha visszajöttek a tünetek ne habozz ismét orvoshoz fordulni, mert a baktérium szétterjedés sokkal komolyabb problémákhoz is vezethet – akár még vesemedence-gyulladáshoz is!

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!