4 mindennapi vészhelyzet, ami bármikor bekövetkezhet – Így legyél rájuk felkészülve!

Zabolai Margit
Írta: ,
4 mindennapi vészhelyzet, ami bármikor bekövetkezhet – Így legyél rájuk felkészülve!

Kép forrása: unsplash

Nem kell feltétlenül vérnek folynia ahhoz, hogy valamiből vészhelyzet legyen. Vannak olyan apróságok, amelyek azonnali megoldást kívánnak, mégsem hívhatsz hozzájuk mentőt vagy rendőrt. Ha tudod, hogy ilyenkor mit tegyél, azzal elkerülheted a pánikot, és azt, hogy esetleg tényleg veszélyessé váljon a szituáció.

A beltéri ajtókat többnyire nem zárjuk, ám a fürdőszoba kivételt képezhet. Ha ide valaki véletlenül bezárja magát, és nem tud kijönni – például egy kisgyerek – az nagyon ijesztő helyzet lehet a bent ragadónak és a kintről segíteni próbálóknak is, mégsem kell feltétlenül betörnöd az ajtót, átmásznod egy ablakon és ezzel újabb lehetőséget teremteni egy balesetnek, vagy lakatost hívnod, aki esetleg órákkal később tud csak a helyszínre érni.

Az első, amit tenned kell, hogy megpróbálsz kapcsolatba lépni az ajtó túloldalán lévővel, és megpróbálod elmagyarázni neki, hogyan nyithatja ki a zárat.  Fontos, hogy először nyugtasd meg, ne legyél feszült vagy ingerült, mert ettől ő is csak jobban megrémül, és kisebb az esély a sikerre.

Ha nem sikerül kinyitni az ajtót, és gombkilincses zárral van dolgod, nézd meg, hogy látsz-e a közepén egy kis lyukat.  Ha igen, akkor egyenesíts ki egy gémkapcsot, és ezt told keresztül a záron, hogy kinyíljon. Ha ez nem működik, lazítsd meg a keretet úgy, hogy kiveszed a csavarokat a zsanérokból, majd ezt követően lökd meg erősen az ajtót. Így sokkal jobban az esélyeid, hogy sem az ajtónak, sem a csontjaidnak nem esik baja.

Ha sütés közben az ételből, vagy annak levéből a sütő aljára borul valami, akkor az otthonodat nagyon gyorsan füst töltheti be, ami nem csak kellemetlen, nehéz is kiszellőztetni, és ha például gyerek vagy kisállat is van a házban, még komolyan veszélyes is lehet.

A végső megoldás természetesen az, hogy lekapcsolod a sütőt, és így megállítod az égési folyamatot, de ha szeretnéd még befejezni az étel elkészítését, az alábbit is kipróbálhatod: szórd meg a lecsöppent foltot egy vastagabb réteg szódabikarbónával, ami megállítja a füstölést, majd fejezd be a sütést.

Amikor az étel elkészült, egy szivaccsal töröld le a szódabikarbónát, majd tisztítsd meg a sütődet a szokott módon.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!