4 jel, hogy túl sok kávét iszol

Serestyén Sára
Írta: ,

A hosszú munkával töltött napokat kibírhatóvá, a barátnős délutánokat örömteli varázsolhatja egy csésze finom kávé. Sajnos azonban itt is igaz a mondás: jóból is megárt a sok. A túl sok koffein ugyanis rendkívül rossz hatással lehet a szervezetedre, amit a tested is jelez. Íme, négy tipikus tünet, amelyek a túlzásba vitt kávéfogyasztás jelei lehetnek.

Gyakori szédelgés

A napi koffeinmennyiség körülbelül 130-300 mg, ami körülbelül 1-2 csésze kávénak felel meg, ennek a duplája – körülbelül 6 csésze kávé, amiben legalább 600 vagy annál több mg koffein van –, azonban már komoly tüneteket okozhat.

Egy kutatás kimutatta, hogy a túl sok koffein gátolja a vér áramlását az agyban, ami szédüléses tünetekkel járhat. A koffein nem csak az agy vérellátásában okozhat problémát, de a vércukorszintedet is felboríthatja, ami szintén hirtelen jött rosszulléttel, szédüléssel, ritkán ájulással járhat.

Hogy ne lépd túl a napi elfogadható mennyiséget azt javasoljuk, hogy mindig nézd meg, hogy mi mennyi koffeint tartalmaz. Az instant kávé például kevesebbet, de egy frissen őrölt kávé már sokkal többet.

Ideges eredetű izzadás

A koffein egy idegrendszert stimuláló anyag, amely serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ettől élénkebbek leszünk, jobban tudunk koncentrálni.

Hátulütője, hogy túlzott bevitele következtében egyfajta függőséget és intoleranciát okoz így pozitív tulajdonságait kevésbé érezzük ellenben serkenti a kortizol és az adrenalin felszabadulását, ami ideges eredetű tüneteket okoz.

Ennek tünetei lehetnek a hónalj, a hát, a tarkó és a tenyér verejtékezése és gyakran a mellkas szorító, fullasztó érzése is.