4 intő tünete annak, hogy jobban kell figyelned az anyagcserédre, mert túlságosan lassú

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 intő tünete annak, hogy jobban kell figyelned az anyagcserédre, mert túlságosan lassú

Kép forrása: businessinsider.com

A normális anyagcsere nagyon fontos része az egészségnek, és a karcsú alaknak egyaránt. Ha ugyanis nagyon lassan működik az anyagcseréd, akkor csak minimális mennyiségű étkezés mellett tudod tartani a súlyodat – ha kicsit is többet eszel a megszokottnál, máris hízni fogsz. De milyen tüntetek árulják el a lassú anyagcserét, és hogyan tehetsz ellene?

Elsősorban nem a lassú anyagcserére, hanem a helytelen életmódra, a rossz táplálkozási szokásokra kell gondolnod akkor, ha gyorsan hízol. Ha ez kizárható, és például nem is egy drasztikus diétán vagy túl, ami után érezhetően beindult nálad a jojó-effektus, akkor már gyanakodhatsz a lassú anyagcserére.

Ennek oka egyszerűen az, hogy hiába csak kevés ételt viszel be, ha gyakorlatilag semmi sem jön ki, akkor hízni fogsz. Ezt legfeljebb nagyon kemény edzéssel tudod kompenzálni, hiszen ha a tested a lehető legtöbb energiát felhasználja, akkor legalább szinten tudod tartani a súlyodat.

Ez is egy árulkodó jel egyébként: te még a komoly testmozgás hatására sem igazán fogysz, vagy legfeljebb néhány dekát heti szinten.

Ismét csak olyan dologról van szó, ami másra is utalhat, ugyanis a puffadás gyakori jele az ételintoleranciának. Szinte mindenki érzékenyen reagál valamilyen ételre.

Nem kell feltétlenül a tipikus allergénekre - például laktózra, gluténre - gondolnod, bár ezek meglehetősen gyakran okoznak panaszokat. Akár olyan ártalmatlannak tűnő ételek, alapanyagok is allergizálhatnak, mint amilyen az élesztő, káposzta, vagy bab.

Amennyiben nem fedezel fel párhuzamot az elfogyasztott étel és a puffadás között, szóba kerülhet a lassú anyagcsere. Hiszen mi is okozza a puffadást? A termelődő gázok mellett az, hogy nem tudsz elmenni vécére, egyszóval sokkal nagyobbnak tűnik a hasad, mint amekkora valójában.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba