3 jel a testedtől, hogy túl sok sót fogyasztasz

Nagy Niki
Írta: ,
3 jel a testedtől, hogy túl sok sót fogyasztasz

Kép forrása: unsplash

Az már nem újdonság, hogy a túl sok só nem tesz jót az egészségednek: rengeteg módon jelezhet a tested, hogy túl sokat vittél be belőle, és ideje lenne visszafogni a fogyasztást. Figyelj a tested jelzéseire, és bánj óvatosan a feldolgozott, sós ételekkel, mert hosszú távon nagyon károsak lehetnek! Egy átlagember ideális nátriumfogyasztása nagyjából 3400 milligramm környékén mozog, ami egyáltalán nem sok, ha megfigyeljük, mennyi só található meg a feldolgozott, előre elkészített élelmiszerekben. Nem is feltétlenül kell matekozgatnia az embernek ahhoz, hogy tudja, mikor sok a sóbevitel, a szervezet magától is szól, például az alábbi jelekkel.

Folyamatosan szomjas vagy Kép forrása: pexels

Vannak olyan időszakok, attól függően, hogy mit és mennyit eszel, hogy szomjasabb vagy az átlagosnál. De ha úgy érzed, mindegy, mennyit iszol, a szomjúság nem akar elmúlni, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a túlzott sófogyasztás lehet az oka.

Pedig a sónak egyébként kulcsszerepe van abban, hogy a test vízháztartását szabályozza, tehát egy bizonyos adagra szükség is van ahhoz, hogy jól működjön a szervezet.

A nátrium felel azért, hogy az éltető folyadék eljusson a sejtekhez, és bennük is maradjon. A szomjúság akkor jön, ha nincs elég víz a testben ahhoz, hogy a nátriummennyiséget ki tudja egyenlíteni.

Komoly puffadástól szenvedsz Kép forrása: pexels

Ennek is az előbb említett folyamathoz van köze: ha túl sok a nátirum a testben, a víz elhagyhatja a sejteket, puffadást okozva az egész testben, de leginkább az emésztőrendszered környékén.

A nátrium-folyadék egyensúly megborul, és észreveheted, hogy a hasad felpuffad, vagy egy sós étel után az ujjaid és a lábujjaid is megduzzadnak – ez ijesztő lehet, de valójában csak a sótúltengés az oka.

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba