3 gyakori nyári baleset gyerekeknél, és a legfontosabb elsősegély tippek

Kató Iringó
Írta: ,

Kezdetét vette a nyári szünet, ilyenkor a lurkók végre önfeledten élvezhetik a szabadidőt – igen ám, de a sok móka közepette sajnos gyakrabban fordulhatnak elő kisebb-nagyobb balesetek. A 3 leggyakoribbat gyűjtöttük most össze, és megmutatjuk, mik a legfontosabb teendők, ha bekövetkezett a baj!

Bicikli, roller okozta sérülések

A biciklis vagy rolleres balesetek sajnos elég gyakoriak, még akkor is, ha a gyermek már évek óta rutinos a kétkerekűk használatában. A legfontosabb, hogy a gyerkőc sose induljon útnak kerékpáros sisak nélkül. Erre feltétlenül rá kell szoktatnunk már a kezdetektől, elmagyarázva neki, hogy egy esetleges esés esetén ez fogja megvédeni a fejét az ütődéstől.

A balesetek hátterében legtöbbször a túl gyors sebesség, a figyelmetlenség és a túlzott vagányság áll. Az is veszélyes lehet, ha egy biciklin ketten utaznak, hiszen ilyenkor a potyautas kalimpáló lába könnyen beakadhat a küllők közé, és ez súlyos sérülést, a bokaszalagok megnyúlását, súlyos esetben pedig akár csonttörést is okozhat.

Ha elesik a gyerkőc és sebes lesz a térde, a könyöke vagy a tenyere, de a sérülés csak a bőr felső rétegét érinti, akkor a sebet házilag is el tudjuk látni. Először folyó vízzel öblítsük le a seb környékét, de ne túl sokáig, mert a víz gátolja a véralvadást, így fokozhatja a vérzést. A tisztítás után fertőtlenítsük a sebet olyan fertőtlenítőszerrel, mely nem okoz sejtkárosodást. A fertőtlenítés után alkalmazzunk steril kötszerből készített nyomókötést. A súlyosabb, mélyebbre hatoló, esetleg erősen szennyezett sérülések esetén viszont orvos segítségét kell kérni!