14 dolog, amit talán nem tudtál a vérkeringésedről

Kató Iringó
Írta: ,

Az emberi szervezetben a vérkeringés nagyon fontos szerepet tölt be. Segítségével a létfontosságú oxigén eljut a szöveteinkbe, de a szívünk, az érhálózatunk és a vérnyomásunk tekintetében is létfontosságú, úgyhogy lássunk pár érdekességet erről az összetett rendszerről!

Hogyan működik a vérkeringés?

A vérkeringésnek nevezett összetett rendszer központi mozgatórugója mindenképpen a szív. A szív a jobb oldali pumpájával az ún. kisvérkör erei útján a tüdőbe löki a vért, ahol az oxigénnel telítődik, és innen a vér a bal szívfélbe jut, ahonnan a szervezet egészét behálózó nagyvérkörbe kerül.

Az oxigéndús vér először az artériákban (más néven verőerekben) halad, majd ezek kisebb ágakra, ún. arteriolákra bomlanak és oda is beáramlik. Az arteriolák később szintén még kisebb ágakra bomlanak, ezek a hajszálerek (más néven kapillárisok) és ezekbe is beáramlik a vér.

Az ereinkben áramló vér kétirányú szállítást prezentál: egyrészt friss oxigénnel és létfontosságú tápanyagokkal látja el a sejteket, másrészt elszállítja a salakanyagokat – köztük a szén-dioxidot.

Alapesetben a vérkeringésünk zárt. Ám előfordulhatnak balesetek, ilyenkor ez a nagy teljesítőképességű szállítási rendszer megsérül: egy szövetet károsodás ér, egy vérsejt levegővel érintkezik. Ilyenkor egyből beindul a véralvadás folyamata, megelőzve a túl sok vérveszteséget. Néha a véralvadás mechanizmusa tévesen, magától beindul a keringési rendszeren belül, ez sajnos vérrögképződést (más néven trombózist) eredményezhet.

Az erekben keringő vér az erek falára nyomást fejt ki: ezt nevezzük vérnyomásnak. A vérnyomás műszeres mérésekor mindezt 2 számadattal jelölik, pl. egy egészséges fiatal felnőtt esetében ez az érték kb. 120/80 körüli. Vérnyomásunk stressz hatására felmehet ugyan, de megnyugváskor vissza kell rendeződnie a megszokott alapértékre. Ám vannak olyanok, akiknek tartósan magas a vérnyomása: esetükben rendszeresen többnyire 140/90-es körüli érték mérhető. A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mert nincsenek különösebb tünetei, mégis súlyos betegségekhez vezethet, pl. eredményeképp megpattanhat egy ér a szemben vagy az agyban, ami végül látásromlást vagy agyvérzést okozhat.

A rossz vérkeringés tünetei lehetnek: lábdagadás, hideg végtagok és zsibbadás.

Keringési rendszerünk állapotának vizsgálatára többféle műszert is feltaláltak már, pl. EKG (elektrokardiogram) vagy ultrahangos vizsgálat (echokardiogram).

Ereink sajnos el is meszesedhetnek. Az érelmeszesedés kialakulását ugyan nem lehet egyetlen okra visszavezetni, de a genetikai hajlam, a súlyfelesleg, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a túlzott stressz vagy a dohányzás mind-mind rizikófaktor.

A vérkeringés és „munkatársainak” egészséges működésének megőrzését elősegítheti, ha Q10-koenzimet, E-vitamint és aminosavakat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulákat is szedünk amellett, hogy megpróbálunk minél egészségesebben étkezni.