10 meglepő ok, ami miatt heteket is késhet a menstruációd

10 meglepő ok, ami miatt heteket is késhet a menstruációd

Címlap / Életmód / Egészség / 10 meglepő ok, ami miatt heteket is késhet a menstruációd

Első gondolatunk a terhesség, második gondolatunk, hogy valamilyen rendellenesség történik velünk. Hogy miért késhet a menstruáció, annak számos oka lehet.

1. Stressz

A stressz életünk minden területére kihat, még a menstruációnkra is. A nagy stressz néha csökkenti a hormonszintet, amitől késik a peteérés, ezáltal a menstruáció is.

2. Betegség

Egy hírtelen betegség eltolhatja a peteérési folyamatot, ezért késhet a mestruációd. Ez átmeneti állapot.

3. Változó biológiai szokások

Ha felcseréled például a nappalokat az éjszakákkal, vagy munkahelyednél fogva az éjjeli műszakot váltakoztatod a nappalival, az valószínüleg ciklusodra is ki fog hatni. Hosszabb utazások, helyszínváltások is gyakran előidézik a késést.

4. Gyógyszerek

Talán kipróbáltál egy új gyógyszert, vagy egy megszokottat cseréltél le másikra. Ez is lehet oka a késői mentruációdnak (gyakran előfordul fogamzásgátló szedésénél). Ha ez történik, beszélj orvosoddal vagy nőgyógyászoddal, hogy megtaláljátok a megfelelő gyógyszert.

5. Túl nagy soványság

Ha nincs elég testzsírod, a menstruációd rendszertelenné válik, néha akár teljesen megszűnhet a ciklusod. Ezt a jelenséget (betegséget) amenorrea-nak nevezik. Ezt általában a súlygyarapodással gyógyítani lehet. Néha az extrém vagy hivatásos sportolóknak is ebből az okból rendszertelen a menstruációjuk.

6. A túlsúly

A túl nagy súly hormonális változásokat okozhat, ez pedig befolyásolja a ciklust is, akár teljesen meg is szüntetheti. A legtöbb esetben fogyókúrával segíteni lehet a helyzeten.

7. Rossz számítások

A menstruációs ciklus időtartama egyénenként változik, és kortól is függ. Miközben azt mondjuk, hogy az átlagos menstruációs ciklus 28 napos, ez nem mindenki számára igaz. Egyes nőknek hosszabb, másoknak rövidebb ideig tart a ciklusuk, ezért előfordul, hogy elszámoljuk a dátumot. Ha szabálytalan menstruációs ciklusod van, számolj két hetet az ovulációs periódus után, ekkor fog megjönni.

8. A változás kora előtt

A peri-menopauza időszak a klimax előtti idő, ekkor egyeseknek ritkábban, másoknak folytonosan, vagy szabálytalanul jön meg a ciklusuk. Ebben a periódusban is kell fogamzásgátlót szedni, hisz ilyenkor még megtermékenyíthető a nő, csak nehezebb meghatározni a ciklusokat.

9. Klimax

Ha elérted a menopauza idejét, a menstruációd megszünik, a petesejtek nem fognak többé ovulálni. Gyakran bizonyos műtéti vagy orvosi kezelés folytán is beáll a menopauza (méheltávolítás, kemoterápia).

10. Terhesség

És ami a legáldásosabb, ha azért múlik el, mert terhes vagy! Egy egyszerű terhességi teszt is segít meghatározni. A legtöbb terhességi teszt viszont nem biztos, a legjobb ha egy hét után újrapróbálod. Ha ez is pozitív, keress fel egy nőgyógyászt, hogy megbizonyosodj, nem véletlenül maradt el a menszesz.

VIDEO 2024 legszebb sminktrendje, a gyöngyházfényű smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!