5 szokás, ami 10 évvel hosszabbítja meg az életed – Kezdd el még ma!

Zabolai Margit
Írta: ,
5 szokás, ami 10 évvel hosszabbítja meg az életed – Kezdd el még ma!

Kép forrása: unsplash

A hosszú élet titkát sokan keresték már, de talán a Harvard Egyetem kutatóira mégis érdemes hallgatni. Ők ugyanis azt állítják, hogy az alábbi szokások felvételével a nők átlagosan 14, a férfiak pedig 12 évvel hosszabbíthatják meg az életüket.

Ne dohányozz! Kép forrása: unsplash

Lehet, hogy sokszor hallottad már, de ez azért van, mert tényleg igaz: a dohányzás extrém módon megrövidíti a várható élettartamot, friss becslések szerint akár mínusz 10 évet is jelenthet.

Minél korábban kezd valaki dohányozni, annál negatívabb lesz a rossz szokás hatása is: egy 2012-es japán vizsgálat szerint az 1920 előtt született férfiak élete mindössze pár évvel volt rövidebb a dohányzás miatt, mert ők jellemzően egy későbbi életkorban szoktak rá a cigarettára.

Az 1920 és 1945 között született, 20 éves kor előtt dohányossá váló generáció esetében azonban az egész életükben nemdohányzókhoz képest duplájára emelkedett a halálozási ráta – azaz nem érdemes a bagózó, mégis jó egészségnek örvendő nagypapából kiindulni, egyrészt, mert valószínűleg később gyújtott rá először, másrészt, mert lehet, hogy 90 évig élt, de ez nem jelenti azt, hogy cigi nélkül ne élt volna 96-ig.

Nagyon nem mindegy, mit eszel Kép forrása: unsplash

Nem tűnik hatalmas találmánynak, de a Harvard kutatói szerint tényleg minden a táplálkozásnál kezdődik, és csodaszerek ide vagy oda, a kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag, cukorban szegény étrend a hosszú élet kulcsa lehet.

Segíthet megakadályozni a szív- és koszorúérbetegségeket, de még bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét is csökkenti, így tényleg érdemes megnézni, hogy mi kerül a tányérodra.

A rostbevitel mellett érdemes arra is figyelni, hogy idény zöldségeket és gyümölcsöket egyél, ezekben van a legtöbb vitamin.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!