10 érdekesség az influenza vírusról, amiről kevesen tudnak

Írta: ,

Vírus okozza, fertőz, és bizonyos esetekben akár nagyon komoly szövődményei is lehetnek. Ezt mind tudjuk az influenzáról, de nézzünk néhány kevésbé ismert tényt a gyakori, de korántsem félvállról vehető betegségről! (x)

1. Kellemetlen tünetekből világjárvány

Az influenza szempontjából járványveszélyes időszak Magyarországon októbertől április végéig tart, és a legtöbben életük során több, enyhe lefolyású influenzán is átesnek, a történelem során azonban többször is okozott pandémiát, azaz világméretű járványt egy-egy influenzavírus, ami ilyenkor sajnos rengeteg halálos áldozatot is követelt.

Az első ilyen feljegyzett járvány az 1889-es orosz nátha volt, amit a H2N2 vírus okozott, majd talán mind közül a legismertebb, a spanyol nátha tombolása következett 1918-ban, melyet a 2009-es járvány idején is visszatérő H1N1 vírus okozott, bár ekkor egy szerkezetében különböző, korábban nem látott vírus tért vissza. 1957-ben szintén a H2N2 vírus okozta az ázsiai influenza járványt, 1968-ban pedig a H3N2 okozta hongkongi influenza pusztított.

2. A malacok különösen veszélyesek lehetnek

Az influenza vírus alapvetően emberekre, emlős állatokra és madarakra lehet veszélyes, de nem mindegyik vírus terjed feltétlenül egyik fajról a másikra is.

A malacok ebből a szempontból különleges állatnak számítanak, mert ők képesek nem csak a rájuk, de az emberekre és a madarakra veszélyes vírusok elkapására is, emiatt tökéletes gazdatestet jelenthetnek elviekben egy olyan szupervírus mutálódásához, ami mindhárom csoportra veszélyes, ezért rendkívüli gyorsasággal lenne képes terjedni.

3. Felgyorsult evolúció

Azt tudjuk, hogy a mutáció nem feltétlenül jelent rosszat, sőt nagyon hasznos lehet az evolúciós fejlődés során: az életben maradást elősegítő mutációk nagyobb eséllyel öröklődnek tovább, így alkalmazkodva a megváltozott környezetünkhöz.

Nincs ez másképpen a vírusok esetében sem, a különbség csak a tempóban van: egy vírus egyetlen nap alatt is olyan mutáción képes átmenni, amire az emberi fajnak 7 millió évre lenne szüksége. Ennek oka elsősorban persze az emberéhez képest rendkívül gyors szaporodásban keresendő, illetve abban a tényben, hogy a vírusok képesek géneket cserélni egymás között.

Tipp: A homeopátiás készítmények támogatják és gyorsítják a szervezet öngyógyító törekvéseit. Leghatásosabb akkor, ha az első tünetek megjelenésétől elkezdjük szedni. Influenzás tünetekre (hidegrázás, láz, orrfolyás, fájdalom, köhögés) világszerte alkalmazott homeopátiás gyógyszer az Oscillococcinum. Influenzás időszakban: heti 1 adag (tubus) Oscillococcinum szedése ajánlott.

4. Van, amikor a fiatalokra veszélyesebb

Míg a legtöbb esetben az influenza vírus néhány nap ágynyugalommal leküzdhető, és csak az idősebbekre, kisgyermekekre, vagy egyébként is legyengült szervezetekre jelent komolyabb veszélyt, vannak influenza vírusok, melyek kifejezetten a fiatal, egészséges szervezet esetében lehetnek végzetesek. Ilyen volt például az 1918-as spanyol nátha és a 2009-es járványt okozó H1N1 is.

Ennek oka, hogy a súlyosabb szövődményeket sokszor nem maga a vírus, hanem a szervezet túlzott immunreakciója, az úgynevezett citokin vihar okozza. Ez tulajdonképpen egy hibás immunválasz, amikor a szervezet túlértékeli a vírus okozta károsodást, és lényegében saját maga kezdi el elpusztítani a testet.

5. Nap, Hold, csillagok

Az influenza szó az olasz influentia szóból ered, ami hatást, befolyást jelent. Ennek oka állítólag abban keresendő, hogy az influenzát sokáig a csillagok és a Hold állásával hozták összefüggésbe, mivel úgy gondolták, az ilyen gyorsan jelentkező és ilyen erős legyengülést bizonyára csak valamiféle univerzális erő-együttállás képes kiváltani.

Az, hogy szabad szemmel nem is látható, apró vírusok okozzanak ekkora bajt, a modern orvostudomány elterjedése előtt értelemszerűen elképzelhetetlen volt az átlag ember számára.

6. Bénító szövődmények

Az influenza egyik szövődménye a Guillain-Barre szindróma lehet, ami egy autoimmun betegség és az izmok elgyengülését okozza. Általában a lábakban kezdődik, és innen halad fölfelé, sokszor akár a légzőizmok munkáját is ellehetetlenítve. A betegség nagyon nehezen diagnosztizálható, viszont ha egyszer felismerik, a kezelése sem lehetetlen, noha sokszor csak nagyon lassan következik be a javulás és hosszú ideig tart a felépülés.

A jó hír viszont, hogy a betegség szerencsére rendkívül ritka, 100.000 influenzás betegből általában 1 vagy 2 embernél jelentkezik.

7. Terhes nők veszélyben

A terhesség egy olyan időszak egy nő életében, amikor a legtöbb betegség komolyabb következményekkel járhat, akár rá, akár születendő gyermekére nézve. Az influenza esetében fokozottan igaz ez: a vírus, ami máskor talán csak néhány napi kellemetlenséget okozna, ilyenkor akár vetéléshez, súlyos károsodáshoz is vezethet, ezért kiemelkedően fontos, hogy ha egy várandós nő az influenza tüneteit érzékeli magán, azonnal felkeresse az orvosát.

Még ennél is bölcsebb azonban, ha minden lehetőt megteszünk azért, hogy a kismama ne fertőződjön meg: természetesen ajánlott kerülni az érintkezést azokkal, akik már megbetegedtek, és a járványszezon előtt mindenképpen érdemes konzultálnod az orvosoddal a védőoltás beadásáról is.

8. Szünidő=kevesebb megbetegedés

Egy 2016-os, The Journal of Infectious Diseases-ben publikált tanulmány szerint fordított arányosság mutatható ki az influenzás megbetegedések terjedése és az iskolai szünetek között, azaz például a téli szünet idején kevesebb új beteget regisztrálnak.

Ennek okát nem nehéz belátni: minden szülő, akinek a gyermeke óvodába, iskolába vagy bölcsődébe jár, tudja, hogy a kicsik egymás között nagyon gyorsan adják tovább a könnyen mutálódó vírust, amit a gyerek aztán hazahoz a családba is. Az azonban tényleg döbbenetes, hogy ez már statisztikai szinten is kimutatható.

9. Milliókat érint

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint azok száma, akik az influenza valamilyen enyhébb változatát kapják el, vagy gyorsan, szövődmények nélkül gyógyulnak, évente a több tízmilliót is elérheti.

A súlyosabb esetek száma évente 3 és 5 millió közé tehető, és sajnos még mindig nagyon sokan vannak, akik számára az influenzás megbetegedés végzetesnek bizonyul: évente világszerte 250-500 ezer halálos áldozatot követel a vírus.

10. Jól bírják a körülményeket

Az influenza vírus nem adja könnyen magát: a kemény, nem porózus felületeken, mint amilyen példul a rozsdamentes acél, akár 48 órán keresztül is életben marad, de a szöveteket, textileken, zsebkendőkön is vígan eléldegél 12 órán keresztül – ezért is mondják, hogy ha megbetegszel, ne tartogasd a használd zsebkendőket az ágy mellett, hiszen az esetleg mutálódó vírusok könnyen újrafertőzhetnek!

Az emberi test hőmérsékletén a vírusok egy héten keresztül maradnak fertőzőképesek, fagyponton 30 napon keresztül életben maradnak, fagypont alatt pedig hibernálódnak, és gyakorlatig végtelen ideig fertőzőképesek maradnak, csak az olvadásra várva. Egy teória szerint a globális felmelegedésnek ez egy újabb veszélye lehet: vannak, akik attól tartanak, hogy az olvadó jégből olyan, akár évmilliókkal ezelőtt konzerválódott vírusok szabadulnak fel, amelyek a mi immunrendszerünk számára már teljesen ismeretlenek.

Egy ilyen járvány kitöréséhez persze nagyon sok véletlen körülmény összjátékára lenne szükség, de a gondolat maga is elég ijesztően hangzik.