Napi egy kanál természetes egészség: 10 betegség, ami ellen véd a Manuka méz!

Írta: ,

Tökéletes ásványianyag- és vitaminforrás, és még finom is? A méz gyógyító hatásairól már maga Hippokratesz is írt, az új-zélandi manuka bokor virágnektárjából készült méz pedig napjainkban az egyik legnépszerűbb, sokoldalúan felhasználható természeti kincs. De nézzük, milyen betegségeket is kezelhet ez a természetes hatóanyagokban gazdag csodaszer? (x)

Ekcéma

Az ekcémás betegek bőre kiszárad, kirepedezik, így sokkal fogékonyabbá válik a bakteriális fertőzésekre.

A Manuka méz amellett, hogy segít helyreállítani a bőr hidratáltságát, antibakteriális hatásának köszönhetően a fertőzéseket is segít megelőzni, illetve a már meglévőeket csökkenteni, így helyileg alkalmazva megszüntetheti a fájdalmas gyulladásokat.

Lábgomba

Elsőre talán meglepően hangzik, de a mézet régóta használják már gombás fertőzések kiegészítő kezelésére.

A Manuka méz helyileg alkalmazva segít lelassítani vagy megállítani a gombák szaporodását, így elejét veheti a láb bőrét leggyakrabban érintő fertőzés elharapódzásának.

Légúti betegségek

Antibakteriális, antimikrobiális, vírusellenes és antiszeptikus hatásának köszönhetően a Manuka méz segít megelőzni a megfázást, náthát, a torok, a légutak, az arcüreg gyulladását, japán laboratóriumi kísérletek pedig azt is igazolták, hogy a Manuka méz rendszeres fogyasztása az influenzavírussal szemben is nagyobb védettséget biztosít.

Gyomorhurut

A gyomor gyulladását baktériumok, túlzott alkoholfogyasztás, de reflux és akár bizonyos gyógyszerek (pl. aszpirin) huzamosabb fogyasztása is kiválthatja.

Mivel a Manuka méz gyulladáscsökkentő hatását a gyomorba érkezve is kifejti, érdemes már akkor fogyasztani belőle egy-egy kanállal, ha a gyomor gyulladását kiváltható körülmények fennállnak, így akár meg is előzheted a bajt.

Gyulladásos bélbetegségek

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a Manuka méz fogyasztása segít megszüntetni a belek gyulladását, sőt a károsodás helyreállításában is jótékonyan fejti ki hatását a sejtosztódást elősegítve.

A Manuka méz fogyasztása így kifejezetten ajánlott lehet olyanoknak, akik valamilyen, a belek gyulladását okozó betegségben (Crohn, IBD, IBS) szenvednek.

Köhögés

A méz közismerten segít a köhögés megszüntetésében, a Manuka méz azonban, a benne található bioaktív komponenseknek és a hagyományos mézhez képesti magasabb antimikrobiális hatásnak köszönhetően még hatékonyabb a kínzó tünetek megszüntetésében, és segíthet, hogy a köhögő beteg végre pihenni tudjon.

Fogszuvasodás

Elsőre hihetetlennek tűnhet, hogy valami, ami ennyire édes, jót tesz a fogaidnak, de – természetesen megfelelő szájhigiénia mellett – a Manuka méz még a szép mosoly megőrzésében is segít.

A benne található ásványi anyagok, a kalcium, a foszfor és a cink segítenek, hogy a fogaid erősek legyenek, és ellenállóbbá válljanak a szuvasodással szemben.

Az új-zélandi University of Otago kutatása szerint a Manuka méz fogyasztása akár 35%-kal is csökkentheti a lepedék szaporodását a fogakon.

Rosacea

A jellemzően az arcon, orron és állakon megjelenő, piros, gyulladt, sokszor viszkető foltok gyógyítása jelen ismerteink szerint nem lehetséges, azonban a Manuka mézzel kedvező eredményeket értek már el ezen a területen is: helyileg alkalmazva a méz összehúzza a pórusokat, csökkenti a gyulladást, antibakteriális hatásának köszönhetően pedig szabályozza a rosacea kialakulásáért felelős mikroorgazmusokat.

Regeneráló hatásának köszönhetően pedig segít javítani a sérült bőr állapotán, így annak minősége jelentősen javulhat.


Forrás: DmitroZ/depositphotos.com

Korpásodás

Bár a korpásodás száraz vagy zsíros hajjal is párosulhat, kiváltó oka mindig a fejbőr szárazsága, amihez esetleg valamilyen baktérium vagy gomba is társulhat.

Méregtelenítő hatásának köszönhetően a Manuka méz segít szinte kiszívni a káros anyagokat és szennyeződéseket a fejbőr pórusaiból, miközben a nedvességet megköti, és segít, hogy a hajas fejbőr hidratált maradjon, így megszűnik a korpát okozó hámlás.

Hajhullás

A Manuka mézben található amino savak, a B-vitamin komplex, és a fejbőrt tápláló hatóanyagok a hajhullás csökkentésében is segíthetnek.

Masszírozd a hajas fejbőrbe a mézet az ujjaiddal, hajmosás után pedig egy teáskanál Manuka mézzel elkevert balzsammal öblítsd le a hajadat a hidratáltság megőrzéséért.