Óda a kefirhez: egészséges csodaital a jó emésztés záloga

Írta: ,

A kefir nagyon egészséges, mert segíti az emésztést, valamint erősíti az immunrendszert. A Kaukázusból származik, ahol az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt a "százévesek italának" nevezik. Cikkünkből még több érdekes és hasznos dolgot megtudhatsz a kefirről.

Először is: mi az a kefir?

1/6 Először is: mi az a kefir?

Ez savanyított tej, amely kefirgombák segítségével állítható elő az alvadó tejből. Eredetileg kancatejből csinálták, ahogy a mongol kumiszt, manapság mifelénk már csak tehéntejet használnak erre a célra.

A sűrű állagú ital íze hasonlít az aludttejéhez, de magasabb szénsavtartalma miatt savanyúságát intenzívebbnek érezzük.

A szénsav okozza a boltban vásárolt kefir dobozának felpuffadását is – általában bőven a szavatossági idő lejárta előtt.

A hagyományos kefirkészítés során csekély alkoholtartalom is keletkezik (a lótejből készülő kumisz tudvalevőleg a mongolok és néhány más ázsiai népcsoport tradicionális "szeszes itala" – egyesek szerint őseinké is –, amely hosszabb erjesztés által elérheti egy gyengébb bor szeszfokát is).

A boltokban kapható kefirek azonban, ahogy az a csomagoláson megadott anyagösszetételből is kiderül, nem tartalmaznak alkoholt.

És mik azok a kefirgombák?

2/6 És mik azok a kefirgombák?

A tejbe tett oltószer élesztőgombák és bizonyos jótékony baktériumok keveréke.

Ez erjedést indít el, melynek során a tejcukorból (laktózból) tejsav, alkohol és szénsav keletkezik.


Egy kis ösztönzés kell? 5 béltisztító étel, ami helyreteszi az emésztésed


Kefirgombák kaphatók sok bioboltban, és többször is felhasználhatók saját kefir készítésére.

Mitől egészséges a kefir?

3/6 Mitől egészséges a kefir?

Elsősorban attól, hogy számos hasznos tápanyagot tartalmaz, és fokozza a bélműködést.

Mik vannak benne? Sok fehérje, A-, D- és B-vitaminok, folsav, továbbá kalcium, magnézium, vas és jód. Ezek jót tesznek a csontoknak, fogaknak, izmoknak, idegeknek, valamint a pajzsmirigynek.

A kefirt a benne található probiotikumok miatt is kedvelik. Más tejtermékekhez képest, mint pl. a joghurt vagy az aludttej, a hagyományos kefir a tejsavbaktériumokon kívül élesztőt és ecetsav-baktériumokat is tartalmaz.

A vastagbélben ezek a mikroorganizmusok erősítik a bélflórát, pusztítják a kórokozókat, és ezáltal segítik a szervezet védekező mechanizmusát.

A sovány tejből készült kefir proteinekben gazdag, laktató, kevés benne a zsír és a kalória. Ezért gyakran ajánlják fogyókúrákhoz és diétákhoz, például friss gyümölcsökkel vagy zöldségekkel készült shake-ekben. Az egészséges bélflóra jó hatással van az anyagcserére, ami által elősegítheti a fogyást is.

A kefirtől a bőr is megszépülhet, például azért, mert az egészséges bélflóra a pattanásokkal és mitesszerekkel vívott harcban jelentős szerepet játszik. De felhasználják a kozmetikában arctisztító és hidratáló maszkok készítéséhez is.

Kefir a terhesség alatt

4/6 Kefir a terhesség alatt

Az erjesztéses eljárás miatt a hagyományos kefir 0,3-2% alkoholt tartalmazhat.

Ahogy az alkoholmentes söröknél vagy a gyümölcsleveknél is, ez a mennyiség nem lehet káros hatású, legalábbis ha nem iszunk több litert egyszerre belőle.

Sőt, terhes anyáknak gyakran kimondottan ajánlják, hogy a magas folsav-tartalma miatt naponta igyanak meg egy pohár kefirt.

A vitamin segíti a sejtfejlődést, ezért van rá fokozottan szükség a terhesség alatt.

Hogyan készítsünk kefirt?

5/6 Hogyan készítsünk kefirt?

Aki saját kefirt akar készíteni, az két napig erjessze a tejet a kefirgombával légmentes edényben, szobahőmérsékleten, sötét helyen.

Utána le kell szűrni az egészet, hogy eltávolítsuk belőle a kefirgombát. Szinte bármilyen állat teje megfelel, mindegy, hogy tehén-, juh- vagy kecsketej.

A magasabb zsírtartalom krémesebbé teszi, a bio-tej több tápanyagot biztosít. Higiéniai okokból a nyers tejet fel kell forralni, vagy pasztőrözött tejet kell használni, különben kórokozók kerülhetnek a kefirbe.

Vásároljuk vagy csináljuk?

6/6 Vásároljuk vagy csináljuk?

A kiskereskedelemben kapható kefir különbözik a saját készítésűtől. Az iparilag előállított kefir gyártásához kefirgombák helyett baktériumokat és élesztőt használnak.

Ennek következtében más lesz az íze, nem tartalmaz alkoholt, viszont marad benne tejcukor.

A hagyományos módon készült kefirben van ugyan alkohol, viszont szinte teljesen laktózmentes, ezért a laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.

Általánosságban az is megállapítható, hogy a hagyományos kefir több egészséges tápanyagot tartalmaz.