Óda a kefirhez: egészséges csodaital a jó emésztés záloga

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A kefir nagyon egészséges, mert segíti az emésztést, valamint erősíti az immunrendszert. A Kaukázusból származik, ahol az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt a "százévesek italának" nevezik. Cikkünkből még több érdekes és hasznos dolgot megtudhatsz a kefirről.

Először is: mi az a kefir?

Ez savanyított tej, amely kefirgombák segítségével állítható elő az alvadó tejből. Eredetileg kancatejből csinálták, ahogy a mongol kumiszt, manapság mifelénk már csak tehéntejet használnak erre a célra.

A sűrű állagú ital íze hasonlít az aludttejéhez, de magasabb szénsavtartalma miatt savanyúságát intenzívebbnek érezzük.

A szénsav okozza a boltban vásárolt kefir dobozának felpuffadását is – általában bőven a szavatossági idő lejárta előtt.

A hagyományos kefirkészítés során csekély alkoholtartalom is keletkezik (a lótejből készülő kumisz tudvalevőleg a mongolok és néhány más ázsiai népcsoport tradicionális "szeszes itala" – egyesek szerint őseinké is –, amely hosszabb erjesztés által elérheti egy gyengébb bor szeszfokát is).

A boltokban kapható kefirek azonban, ahogy az a csomagoláson megadott anyagösszetételből is kiderül, nem tartalmaznak alkoholt.

És mik azok a kefirgombák?

A tejbe tett oltószer élesztőgombák és bizonyos jótékony baktériumok keveréke.

Ez erjedést indít el, melynek során a tejcukorból (laktózból) tejsav, alkohol és szénsav keletkezik.


Egy kis ösztönzés kell? 5 béltisztító étel, ami helyreteszi az emésztésed


Kefirgombák kaphatók sok bioboltban, és többször is felhasználhatók saját kefir készítésére.