Az életkorodtól függ, milyen az étvágyad: rengeteget számít, ha tudod, te melyik szakaszban jársz

Szirák Viki
Írta: ,

Az emberiségnek mindig is komplikált kapcsolata volt az ételekkel. Van, hogy egyszerűen semmit sem bírunk megenni, máskor pedig akkor is nassolunk, ha nem vagyunk éhesek. Azt pedig mindannyian megtapasztaltuk már, hogy amit évekkel korábban nyugodtan ehettünk, ma már sokkal gyorsabban felszalad ránk plusz kilóként. Valójában ebben szerepet játszik az életkorod is, hiszen ahogy telnek az évek, úgy változik az étkezéssel való kapcsolatod is. A mögötte lévő folyamatokat fontos megértened, ha szeretnél mindig jó formában maradni!

Az, hogy gyerekként milyen étkezési szokásaink vannak, a felnőtt korunkra nézve is meghatározó erővel bírnak. Például egy kisgyerek, aki nagyon fiatal korban túlsúllyal küzd, nagy valószínűséggel később is ezzel találja szemben magát, hacsak a szülők nem tesznek lépéseket még időben. Ebben az esetben az étrend átalakítása válik kritikus ponttá, de szakértők azt tanácsolják, hogy ezt sose kizárólag csak a gyermeknél vezessük be.

A legideálisabb megoldás az, ha a szülők és a többi testvér is egészségesebb életmódra vált, részben azért, mert ez így motiválóbb lesz a túlsúlyos gyermeknek is, másrészről pedig nem lesznek önbizalomhiánnyal kapcsolatos érzései.

Kisebb gyermekek esetében szintén fontos, hogy minél előbb megismertessük velük a különböző állagú, színű és ízű ételeket, mert ha ekkor nem találkoznak velük, elutasítás alakulhat ki bennük, és később válogatósak lesznek, ami viszont különböző ásványi anyagok hiányát eredményezheti. A gyerekek a szüleik étkezési szokásait másolják, ezért figyeljetek arra, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendetek!

A tinédzser kor beköszöntével a hormonok veszik át az uralmat a fiatalok teste felett. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal nagyobb lesz az étvágyuk, többet esznek, mint korábban, és sok esetben az egészségtelenebb ételek felé húz a szívük. Ez a periódus nagyon jelentős, mert befolyásolja azt, milyenek lesznek az étkezési szokásaik felnőttként.

Aki nem kap irányadást a szüleitől, és kedvére ehet gyors kajákat, chipseket, csokoládékat, az annyira hozzászokik ezekhez, hogy később sem tud lemondani róluk.

Természetes, hogy ebben az életszakaszban vágyik valaki az erőteljes ízekre, de az egyensúly megteremtése és a mértékletesség óriási erővel bír. Ekkoriban még nem látszik meg rajtuk az egészségtelen étkezés nyoma, de valahol a 20. születésnapjuk környékén, a hormonok csillapodásával együtt a kilók is elkezdenek könnyebben felszaladni. Szerencsére itt még visszafordítható a folyamat!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!