A 4 legnagyobb és legkárosabb mítosz a szénhidrátokról

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Mióta növényi étrendet folytatok, alaposan megváltozott a véleményem a szénhidrátoktól. Korábban én is beleestem abba a hibába, hogy féltem a szénhidrátoktól, és fel sem merült bennem, hogy a kizárásuk, drasztikus csökkentésük nélkül is lehet fogyni. Idővel aztán vettem a fáradtságot, és utánajártam minden fontos tudnivalónak a szénhidrátokkal kapcsolatosan – így már egészen másként fest a helyzet!

Akadnak olyan termékárusítók, akik úgy nyilatkoznak, hogy „a szénhidrát, az szénhidrát”, és nincs különbség az egyes ételek között.

Ez az egyszerűsítés azért jó, mert így alá tudják támasztani a saját álláspontjukat, és rendszerezni tudják az élelmiszereket egy nagyon egyszerű, közérthető táblázat segítségével.

A valóság azonban ennél jóval bonyolultabb, és nem csupán egy adott étel tartalmaz eltérő mértékű és minőségű szénhidrátokat: az is rengeteget számít, milyen más fogásokkal társítjuk őket a fogyasztásuk során.

Amellett tehát, hogy meg kell különböztetnünk gyors- és lassú felszívódású szénhidrátokat, még azt is figyelembe kell vennünk, hogy mivel fogyasztjuk őket.

Nem tiltólistás pl. az alapvetően gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó fogás sem, ha nem túl zsíros körítéssel kerül a tányérodra.

Bár jelenleg a szénhidrátok a fő bűnösök a fogyást illetően, valójában sokkal kevésbé kell tartanunk tőlük, mint azt elhitették velünk.

Sok diétásnak kikiáltott étrendben tiltólistásak a gyümölcsök, vagy éppen a gabonafélék, pedig ezek az élelmiszerek annak ellenére sem dobják meg a mérleget, hogy magas a szénhidráttartalmuk. Ennek oka a magas rost- és víztartalom – utóbbi főzés után a gabonákra is jellemző.

A rostok sokáig eltelítenek, könnyű velük jól lakni, nem utolsó sorban pedig elősegítik az egészséges bélmozgást, a rendszeres emésztést, ami a fogyás, vagy súlytartás egyik alappillére.

Ha még mindig kételkedsz, győzzenek a számok! A legtöbb energiát a zsírok tartalmazzák, grammonként 9,3 kalóriát, sorban utánuk jönnek a fehérjék 4,2 kalóriával, végül pedig a szénhidrátok a sereghajtók: grammonként csak 4,1 kalóriát tartalmaznak.

 

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv