Zöld dió: ízletes és sokoldalú különlegesség a hideg hónapokra

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Zöld dió: ízletes és sokoldalú különlegesség a hideg hónapokra

Kép forrása: starfokker.blogspot.hu

A zöld dióról elterjedt, hogy mérgező, illetve, hogy allergizál, ezért sokan teljesen figyelmen kívül hagyják ezt a kivételes különlegességet. Pedig, ha a zöld diót még nagyon zsengén szedjük le, akkor egy igazi gyógyírt tehetünk el segítségével a téli hónapokra.

Mi minden van benne? Kép forrása: conlemaninpasta.com

A zöld dió valódi csodaszer. Magas a C- és az E-vitamintartalma, de segítségével könnyen lehet pótolni a vasat, foszfort, rezet is. Kiváló fertőtlenítő hatása ugyancsak ismert, remek baktériumölő, ami hatalmas pozitívum a hideg hónapokban. Immunerősítő hatással bír, illetve elősegíti a méregtelenítő folyamatokat.

Nemcsak a vért, hanem a májat és a gyomrot is tisztítja, miközben a belek működését elősegíti. Fenolokat, tannint, jódot és különféle, jótékony hatású savakat (pl. ellagénsav, klorogénsav, csersav) tartalmaz.

Sokoldalúsága miatt minden országban, területen másra használják. Egyes helyeken torokgyulladás esetén vetik be, máshol gyomorpanaszok során javasolják, megint máshol a szépségápolásban, hajgyógyászatban alkalmazzák.

Nem véletlenül! A zöld dió ezeken a területeken is kiemelkedően teljesít.

Mi készülhet belőle? Kép forrása: savoringthepast.net

Kis túlzással szinte bármi. Sokak által ismert és szeretett tartósítási lehetőség a tinktúra, esszencia formájában eltett zöld dió.

Népszerű a különleges ízvilágú pálinka és likőr, de van, aki befőttet, szörpöt készít belőle, vagy egyszerűen megszárítja, aszalja.

A tinktúrák, esszenciák, különféle italok koncentrált formátumuk végett leginkább gyógyhatású készítményként állják meg a helyüket, így azokat panaszok esetén szokás alkalmazni.

A szörpök, likőrök élvezeti cikként kerülhetnek az asztalra, persze gyógyhatásukat ennek ellenére is megtartják.

A befőttek, dzsemek igazi különlegességet jelenthetnek az ünnepi lakomák során, hiszen ezek a fűszeres, egyedi ízeket képviselő finomságok kiválóan passzolnak a vadhúsokhoz, kacsához.

Ha tovább fokoznád az élményt, előételnek fenséges fogás a sajttálak mellé kínált zölddió dzsem.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv