Tombol a tökszezon – Ezek a receptek elnyomják az ovis tökfőzelék rémes emlékét

Írta: ,

Ilyenkor októberben, vagyis Mindszent havában narancsszínbe borul a város a vidám halloween-i tököknek köszönhetően. A faragnivaló hatalmas töknek azonban nem túl kellemes az íze, mert ezt a fajtát elsősorban nem étkezési célból termesztik. Az itthon is őshonos élénksárga sonkatök, ismertebb nevén sütőtök viszont azon kívül, hogy rendkívül egészséges és kedvező árú, még aromásan finom is. Érdemes adni neki egy esélyt, mert a pozitív élettani hatásokkal rendelkező, antioxidánssal és vitaminokkal teli tökfélékből különleges és variálható fogásokat lehet készíteni. Receptjeinkkel elűzzük a gyermekkori mumust, a menzás tökfőzelék emlékét!

1. Mézes tökkrémleves cékla chips-szel

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök,
  • 1 db vöröshagyma,
  • 1 db nagyobb répa,
  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 kiskanál kukoricakeményítő,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1 nagy fej cékla, vagy fél üvegnyi cékla befőtt,
  • csipetnyi só, bors, szerecsendió, fahéj és gyömbér,
  • ízlés szerint tejföl.

Elkészítés:

A felkockázott tököt, felaprított hagymát, péppé zúzott fokhagymát és karikára vágott répát egy nagyobb lábosban megpároljuk. Felöntjük vízzel, ízlés szerint fűszerezzük, és lassú tűzön megfőzzük. Tejfölből és kukoricakeményítőből habarást készítünk, és belekeverjük a levesbe. Miután megfőtt, mézzel édesítjük, és hűlés után botmixerrel pépesítjük. A céklát vékony szeletekre vágjuk, vagy lecsöpögtetjük a céklabefőttet, és apró csíkokra szeljük. Kevés vajon ropogósra sütjük, majd a leves tetejére szórjuk. Igény szerint tejföllel tálaljuk.