Sütőtökös batyu

Írta: ,

Kevés ősziesebb ételt tudok elképzelni a sütőtökös batyunál, ahol a gazdag, tartalmas, tarka töltelék ropogós, omlós tésztába csomagolva várja, hogy valaki kibontogassa. Az összesülő finomságok nem csak látványra lesznek gyönyörűek, de csodás illattal is betöltik a konyhát. 

Ha vendégeket vársz, és szeretnéd lenyűgözni őket, a sütőtökös batyu akkor is jó választás, mert bár nagyon látványos, annyira azért nem nagy ördöngösség az elkészítése. A recept pontos követésével nem lőhetsz mellé, de ha már többször is elkészítetted az ételt, nyugodtan próbálkozhatsz a töltelék variálásával is.

Hozzávalók a tésztához:

1 és ¼ csésze teljes kiőrlésű liszt, fél teáskanál só, 1 teáskanál friss, aprított zsálya, fél csésze sótlan, hideg vaj, kockákra vágva, ¼ csésze jéghideg víz.

Hozzávalók a töltelékhez:

1 közepes méretű sütőtök, meghámozva, kimagozva és négy cikkelyre vágva, fél teáskanál só, 3 teáskanál extraszűz olívaolaj, 2 póréhagyma, vékonyra szeletelve, ¼ teáskanál frissen őrölt bors, 15 dkg kecskesajt, vékonyra szeletelve, 1 lágyan felvert tojás, 8-10 zsályalevél.

Elkészítés:

A tésztához előbb dolgozd össze a száraz hozzávalókat, majd morzsold hozzá a vajat és öntsd hozzá a vizet is. Formázz belőle két bucit, csavard szorosan fóliába, és tedd őket a hűtőbe.

A sütőt melegítsd elő 260 fokra, és süsd 20-25 percig a tököket, amíg a szélük aranybarna nem lesz. Közben a póréhagymát fonnyaszd meg egy kevés olajon egy csipet sóval, majd keverd el őket egy nagy tálban a kikapart tökkel és a borssal.

A sütőt tekerd 180 fokra. Vedd elő a tésztát, és lisztezett felületen nyújtsd őket kerekre, majd tedd tányér alakura formált alufóliába őket. Mindkettőre halmozz a sütőtökös keverékből úgy, hogy nagyjából 3 centiméter szélt szabadon hagysz, majd tedd rájuk a kecskesajtot és a zsályaleveleket is.

A tészták szélét kend meg a felvert tojással, süsd őket 35-45 percig, tálalás előtt pedig locsold meg őket olívaolajjal.